You are here

Δεν αποχωρεί από τη Σερβία η Τράπεζα Πειραιώς

19/11/2012 08:44
Δεν αποχωρεί από τη Σερβία η Τράπεζα Πειραιώς, διαβεβαίωσε, σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της Εκτελεστικού Συμβουλίου στη Σερβία, Νεοκλής Νεοκλέους. «Η Πειραιώς δεν προτίθεται να εγκαταλείψει τη Σερβία ούτε άλλες χώρες της περιοχής αντιθέτως θα ενισχύσει την παρουσία της και την επιχειρηματική δραστηριότητα», επισήμανε.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο κ. Νεοκλέους διέψευσε τις φήμες ότι η Πειραιώς ενδιαφέρεται για την αγορά κάποιας άλλης τράπεζας στη Σερβία. Ανήγγειλε, όμως, την ενίσχυση των δανειοδοτήσεων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, την έκδοση νέων τραπεζικών προϊόντων που θα προορίζονται για τους πολίτες όπως επίσης και τη διατήρηση του υψηλού όγκου δανειοδότησης της οικονομίας.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι δεν υπάρχει, πλέον, ενδιαφέρον για τη χρηματοδότηση του τομέα των ακινήτων αλλά, θα δοθεί βαρύτητα στη δανειοδότηση του αγροτικού τομέα επισημαίνοντας παράλληλα ότι η τράπεζα εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης θα είναι πολύ προσεχτική κατά την έγκριση νέων δανείων.

Συμπλήρωσε ότι στα προβληματικά δάνεια αποτελούν εμπόδιο για την «εκκαθάριση» τους οι χρονοβόρες νομικές διαδικασίες και ανέφερε ότι η Τράπεζα μόλις υπάρξει καθυστέρηση ενενήντα ημερών στην εξυπηρέτηση κάποιου δανείου αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την ανεύρεση λύσης από κοινού με τον πελάτη.

Για τις προσφυγές στη δικαιοσύνη πελατών που καταγγέλλουν αύξηση των επιτοκίων των δανείων που είναι συνδεμένα με το ελβετικό φράγκο, ο κ. Νεοκλέους ανέφερε ότι όλες οι τράπεζες στη Σερβία συμμορφώθηκαν με το νέο νόμο για την προστασία των χρηστών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και επανέφεραν τα επιτόκια στα επίπεδα που συμφωνήθηκαν κατά την υπογραφή των συμβολαίων.

Ωστόσο, συμπλήρωσε, κάποιοι πελάτες δεν έμειναν ικανοποιημένοι και προσέφυγαν στη δικαιοσύνη προσπαθώντας να αναγκάσουν τις τράπεζες να τους επιστρέψουν τη διαφορά και για την περίοδο πριν την έναρξη ισχύος του σχετικού νόμου. Μεταξύ αυτών των τραπεζών που μηνύθηκαν είναι και η Πειραιώς, ανέφερε ο κ. Νεοκλέους και εκτίμησε ότι το δικαστήριο θα δικαιώσει τις τράπεζες διότι ενήργησαν καθ όλα νόμιμα.