You are here

Δεν προχώρησαν οι διαδικασίες εξόδου της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος από την Αίγυπτο

09/08/2018 06:49

Νέα δημοσιεύματα του αιγυπτιακού οικονομικού Τύπου φέρνουν καινούργια στοιχεία στο φως της δημοσιότητας, αναφορικά με την ενδεχόμενη έξοδο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος από την τραπεζική αγορά της Χώρας του Νείλου.
 
Το γεγονός της εξόδου της National Bank of Greece – Egypt (ή «NBG-Egypt», όπως λέγεται εν συντομία) αναπτύχθηκε έντονα ως φημολογία μέσα από ρεπορτάζ του τοπικού οικονομικού Τύπου που δημοσιεύτηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες.
 
Όμως, σύμφωνα με νέα οικονομικά δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας στις αρχές Αυγούστου, «οι διαδικασίες προετοιμασίας ενδεχόμενης εξόδου της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος από την αιγυπτιακή αγορά δεν έχουν προς το παρόν ξεκινήσει».
 
Σύμφωνα με έγκυρες τραπεζικές πηγές, τις οποίες επικαλούνται τα εν λόγω δημοσιεύματα, και τα οποία καταγράφει στο σημερινό του ενημερωτικό σημείωμα το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο, «η ελληνική τράπεζα έχει πράγματι καταθέσει σχετικό αίτημα στην Κεντρική Τράπεζα Αιγύπτου (CBE), ωστόσο η διοίκηση της ελληνικής τράπεζας στην Αίγυπτο (δηλαδή η «NBG Egypt») δεν έχει ακόμη δεχθεί επίσημο αίτημα από οποιαδήποτε πλευρά, προκειμένου αυτή να διεξάγει «τεχνική εξέταση» (“due diligence”) του χαρτοφυλακίου της τράπεζας, στο πλαίσιο της προετοιμασίας ενδεχόμενης πώλησης».
 
Κατά τις ίδιες πηγές, για να εξέλθει η ελληνική τράπεζα της αιγυπτιακής αγοράς, τούτο μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:
 
- είτε δια της πώλησης του συνόλου των περιουσιακών της στοιχείων και των υποχρεώσεών της σε άλλο τραπεζικό ίδρυμα,
- είτε δια της ρευστοποίησης του χαρτοφυλακίου δραστηριοτήτων της στην Αίγυπτο, που θα απαιτήσει ωστόσο περισσότερο χρόνο.
 
Σύμφωνα πάντως με τις εν λόγω πηγές, αλλά και σύμφωνα με μαρτυρίες πελατών της ελληνικής τράπεζας που δραστηριοποιείται στην Αίγυπτο, διαθέτοντας 17 υποκαταστήματα σε διάφορες μεγάλες πόλεις της χώρας, «η δραστηριότητα της τράπεζας στην Αίγυπτο συνεχίζεται επί του παρόντος κανονικά, δεδομένου ότι η οποιαδήποτε διαδικασία μελλοντικής εξόδου θα πάρει αρκετό χρόνο για να ολοκληρωθεί».

ΚΥΠΕ