You are here

Δεν θα επιτύχει τη ματαίωση των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ η Τουρκία, λέει ο Γ. Κατρούγκαλος

16/02/2018 16:18

«Η συμπεριφορά της Τουρκίας σε όλα τα μέτωπα χαρακτηρίζεται γενικά από νευρικότητα, και ο ίδιος ο Πρόεδρος Ερντογάν συνέδεσε αυτά που γίνονται στο Αιγαίο με αυτά που γίνονται στην Κύπρο», δήλωσε ο αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Ο κ. Κατρούγκαλος εκτίμησε ότι υπάρχει μια σχετική εκτόνωση της έντασης με τη γείτονα χώρα, ωστόσο αυτό δεν δικαιολογεί καμία έλλειψη εγρήγορσης από την πλευρά της Ελλάδας, καθώς «ούτως ή άλλως υπάρχει και το ανοιχτό μέτωπο της Κύπρου, σε σχέση με το τι θα γίνει με τη συνέχεια των ερευνών», όπως είπε. Ο ίδιος υποστήριξε ότι «θα συνεχιστεί η γεώτρηση στο οικόπεδο της Κυπριακής Δημοκρατίας κι ακριβώς έτσι ίσως να εξηγείται και η νευρικότητα από την τουρκική πλευρά».

Επιπλέον, ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι «η εξέλιξη των γεγονότων στην Κύπρο δείχνει ότι εκεί που κερδίζει κανείς είναι όταν έχει κάνει μία συστηματική διπλωματική προσπάθεια», καθώς «φαίνεται ότι σε έναν τομέα, που ιδιαίτερα είχε επενδύσει –στη ματαίωση των ερευνών– δεν θα τα καταφέρει να πετύχει τον στόχο της η Τουρκία».

Σε σχέση με τον εμβολισμό του σκάφους του ελληνικού Λιμενικού από την τουρκική ακταιωρό, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι η στάση της Ελλάδας θα πρέπει να αντιπροσωπεύει έναν συνδυασμό αποφασιστικότητας και ψυχραιμίας. «Να αποφεύγουμε να κλιμακώνουμε την ένταση, αλλά και να μην αποδεχόμαστε τετελεσμένα γεγονότα. Το διεθνές δίκαιο στηρίζει απολύτως τα δικά μας εθνικά συμφέροντα και ακριβώς για αυτό δεν έχουμε κανέναν λόγο να προχωρούμε σε τυχοδιωκτισμούς, όπως κάνουν πολλοί άλλοι στην περιοχή μας», υπογράμμισε.

Επιπλέον, ο Ελληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι ήδη έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα αποκλιμάκωσης, «στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο», αναφερόμενος στην τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο πρωθυπουργών, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της τουρκικής πλευράς, όπως σημείωσε.