You are here

Δένδιας: Με προσοχή παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Συρία η Ελλάδα

18/10/2019 11:05

Με αυτοσυγκράτηση και προσοχή παρακολουθεί τις εξελίξεις η Ελλάδα μετά τη  χθεσινή συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας για καταπάτηση του πυρός στη βόρειανατολική Συρία. 
 
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο Έλληνα υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας  τόνισε πως «πρέπει να δούμε τι από αυτά [που προβλέπονται βάσει της συμφωνίας] θα εφαρμοστεί». Σημείωσε, παράλληλα ότι προφανώς είναι καλύτερα έτσι παρά να χανόντουσαν ανθρώπινες ζωές, να υπήρχαν στρατιωτικές επιχειρήσεις, να είχαμε πρόσφυγες, να διεξαγόταν στην περιοχή μας άλλη μια πολεμική σύγκρουση. 

«Τι θα σημάνει αυτό το πράγμα είναι πολύ νωρίς να το πούμε. Πρέπει να περιμένουμε να καθίσει η σκόνη, [ώστε να διαπιστωθεί] πώς θα εξελιχθεί», υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. 

Αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά σημείωσε πως η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να επιχειρήσει να βρει τρόπους διεξαγωγής διαλόγου, αλλά δεν θα συρθεί να συζητήσει εκτός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών, ότι υπάρχουν σαφείς κόκκινες γραμμές και ότι η χώρα θα τις τηρήσει, καθώς και ότι δεν εκχωρεί το παραμικρό από τα εθνικά της συμφέροντα.«Δεν μπορούμε να παραχωρήσουμε την Ελλάδα ελάσσονα από αυτή που την παραλάβαμε. Θα κάνουμε πάντοτε αυτό που πρέπει. Όμως ούτε λεονταρισμούς ούτε φωνές. Ευθεία εξήγηση απέναντι στην τουρκική πλευρά, ποια είναι τα συμφέροντά μας, τι είναι κατά την άποψη μας το διεθνές δίκαιο, ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές μας. Και αέναη, διαρκής προσπάθεια να βρούμε συμπτώσεις» απόψεων, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας.