You are here

Δέσμη μέτρων για την αύξηση των εσόδων

07/01/2005 16:32
Δέσμη μέτρων άμεσης εισπρακτικής απόδοσης και συγκράτησης των δαπανών προωθεί το υπουργείο Oικονομίας, καθώς η εκτέλεση του προϋπολογισμού έχει ήδη υπονομευτεί από τη μαύρη τρύπα 2,1 δισ. ευρώ (1,2 δισ. στο σκέλος των εσόδων και 1 δισ. ευρώ στις δαπάνες) που κληροδότησε ο περυσινός προϋπολογισμός στο νέο.

Ένα πρώτο μέτρο που, αν και χαμηλής απόδοσης, δείχνει την αγωνία του οικονομικού επιτελείου για διεύρυνση των πηγών άντλησης εσόδων είναι η απόφαση που θα δημοσιοποιηθεί εντός των ημερών, σύμφωνα με την οποία η παρακράτηση φόρου για τις παροχές σε είδος θα υπολογίζεται με συντελεστή 20% και όχι με βάση τις γενικές διατάξεις.

Tο μέτρο θα πλήξει ιδιαίτερα χαμηλόμισθους που, λόγω ειδικών συνθηκών, η εργοδοσία τους παρέχει στέγη για τη διαμονή τους αφού λόγω της παρακράτησης επί της τεκμαρτής παροχής θα μειωθούν οι χρηματικές αποδοχές κάθε μήνα.

Στην ίδια κατεύθυνση αύξησης των εσόδων αναμένεται να αποφασιστεί να επισπευσθεί η κατάθεση της τροπολογίας για την αύξηση του φόρου στα φθηνά τσιγάρα με καθορισμό ελάχιστης τιμής λιανικής πώλησης το 1,5 ευρώ (αύξηση τιμής 50%) από τις 15 Iανουαρίου.

Σύμφωνα με την τροπολογία, ο φόρος που θα επιβάλλεται στα τσιγάρα λαϊκής κατανάλωσης θα είναι ίσος με τη διαφορά της τελικής τιμής 1,5 ευρώ και του κόστους που θα δηλώνει η καπνοβιομηχανία. Mε ανάλογο μηχανισμό θα αποτραπεί η αύξηση της τιμής στις υπόλοιπες μάρκες πάνω από τα 2,8 ευρώ, ώστε να μην υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στον πληθωρισμό.

Στα μέτρα άμεσης εισπρακτικής απόδοσης εντάσσονται και οι καθημερινές εξορμήσεις του ΣΔOE, που σύμφωνα με τις οδηγίες δίνουν έμφαση «στη διαπίστωση της κανονικής ή μη εκπλήρωσης φορολογικών υποχρεώσεων, όπως της απόδοσης του ΦΠA και των παρακρατούμενων φόρων και των ειδικών φόρων κατανάλωσης, καθώς επίσης και στον εντοπισμό χρήσης πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων».

Έλεγχοι

Ήδη, έχουν δρομολογηθεί να γίνουν 11.375 έλεγχοι με ελάχιστο 7 ελέγχους από το κάθε συνεργείο, ενώ άλλα 3.744 συνεργεία ελέγχου θα σαρώνουν τα εμπορικά κέντρα, τις εθνικές οδούς, τα παζάρια και γενικά τους κόμβους διακίνησης αγαθών.

Σημαντικά έσοδα εκτιμάται ότι θα αποφέρει και η ρύθμιση που επεξεργάζεται το υπουργείο Oικονομικών για τη νομιμοποίηση σκαφών αναψυχής, χωρίς έλεγχο του «πόθεν έσχες», που σήμερα εμφανίζονται να ανήκουν σε offshore εταιρείες και στα οποία έχουν επιβληθεί πολλαπλά τέλη και πρόστιμα λαθρεμπορίας.

Στο μέτωπο ενίσχυσης των φορολογικών εσόδων έχει προγραμματιστεί η αποστολή περίπου 400.000 ειδικών εκκαθαριστικών για την περαίωση των ανέλεγκτων υποθέσεων 1999-2002, τα οποία θα πειθαναγκαστούν να αποδεχτούν οι υπόχρεοι υπό τη «δαμόκλειο σπάθη» του άμεσου φορολογικού ελέγχου, ενώ την περίοδο των φορολογικών δηλώσεων θα επιδιωχθεί να περαιωθούν με το σύστημα αυτόματης περαίωσης που προβλέπεται από τον τελευταίο φορολογικό νόμο και οι υποθέσεις 2003-2004.

Για το δεύτερο εξάμηνο, πρόσθετα έσοδα αναμένει το οικονομικό επιτελείο από την επίσπευση κινήσεων των φορολογουμένων στο μέτωπο της κτηματαγοράς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έχουν γίνει, η γνωστοποίηση των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που σε ορισμένες περιοχές θα αυξηθούν έως και 200% και η επιβολή του ΦΠA από 1-1-2006 θα ωθήσει τους πολίτες σε επίσπευση ορισμένων κινήσεων όπως είναι οι γονικές παροχές, οι αγορές κατοικιών και λοιπών ακινήτων καθώς και η έναρξη ανέγερσης ακινήτων, γεγονός που θα επιφέρει αύξηση των εσόδων από αυτές τις πηγές μεγαλύτερη από αυτή που προβλέπει ο προϋπολογισμός.