You are here

Δεύτερο «λίφτινγκ» στο πρόγραμμα Συν-Εργασία

29/06/2020 10:19

Σε νέο, μίνι λίφτινγκ προχωρά το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να αυξηθεί η συμμετοχή των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα Συν-Εργασία, το οποίο ξεκίνησε με τον πολύ φιλόδοξο στόχο να ρίξει στην αγορά τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ για τη στήριξη της απασχόλησης και τον περιορισμό της ανεργίας και κατά το πρώτο 15νθήμερο εφαρμογής του καταγράφει πολύ… χαμηλές πτήσεις.

Έτσι, μετά και από πίεση των επιχειρήσεων, κυρίως από τον κλάδο της βιομηχανίας αλλά και όλους τους κλάδους που λειτουργούν με βάρδιες, το πληροφοριακό σύστημα Εργάνη ανακοίνωσε ότι από 30 Ιουνίου θα δέχεται τη μεσοσταθμική μείωση των ωρών εργασίας όσων μισθωτών εντάσσονται στο σύστημα Συν-Εργασία ανά μήνα και όχι ανά εβδομάδα. Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει πως μετά την ολοκλήρωση του α’ δεκαπενθήμερου εφαρμογής του μηχανισμού, το πληροφοριακό σύστημα Εργάνη θα μπορεί πλέον να δέχεται το άθροισμα συμβατικών ωρών ανά μήνα και την προαναγγελία μεσοσταθμικής μείωσης ωρών εργασίας ανά μήνα.

Τα στοιχεία του πρώτου διαστήματος είναι απογοητευτικά, καθώς εκτιμάται ότι έχουν υποβάλει αίτηση λίγο περισσότερες από 3.000 επιχειρήσεις, που απασχολούν 33.000 εργαζόμενους. Έτσι, το οικονομικό επιτελείο αφήνει πλέον ανοικτό το ενδεχόμενο επιπλέον διορθωτικών παρεμβάσεων, προκειμένου να κάνει ελκυστικότερο προς τους εργοδότες ένα πρόγραμμα που στον πυρήνα του στηρίζει την ευελιξία στην αγορά εργασίας.

Εκπρόσωποι των επιχειρήσεων απ’ όλους τους κλάδους υποστηρίζουν ότι εν μέσω μιας περιόδου έντονης αβεβαιότητας, η δέσμευση για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας λειτουργεί αποτρεπτικά. Η υποχρέωση κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών στον ονομαστικό μισθό, ακόμη και μετά τη βελτιωτική ρύθμιση της τελευταίας στιγμής, αποτελεί ένα ακόμη πρόσκομμα. Όπως άλλωστε και το γεγονός ότι το πρόγραμμα δεν προσφέρει στους εργοδότες ένα ισχυρό οικονομικό αντιστάθμισμα για να ενταχθούν σε αυτό. Κι όσο υπάρχει ως δυνατότητα το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για την εκ περιτροπής εργασία, λύσεις όπως αυτές που δίνει το πρόγραμμα Συν-Εργασία θα έρχονται πάντα δεύτερες στις επιλογές τους, σημειώνουν.

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Εργασίας, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, λίγο πριν από την έναρξη του προγράμματος προχώρησε στο πρώτο «λίφτινγκ» προκειμένου να προσελκύσει τους εργοδότες, προβλέποντας ότι έως και τις 31 Ιουλίου, το δημόσιο θα καλύπτει όχι μόνο το 60% του πραγματικού μισθού κάθε εργαζόμενου, για το διάστημα που δεν εργάζεται, αλλά και το 60% των εργοδοτικών εισφορών για την ίδια περίοδο.

Πλέον, υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο, η κάλυψη μέρους των εργοδοτικών εισφορών να επεκταθεί και τους επόμενους μήνες, καθώς συνολικά, το πρόγραμμα θα «τρέχει» έως τις 15 Οκτωβρίου.

Παράλληλα, δεν αποκλείουν διορθωτικές παρεμβάσεις ανά κλάδο ή γεωγραφική περιφέρεια, ανάλογα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, ώστε να επιτευχθεί η πολυπόθητη ένταξη όσο το δυνατόν περισσότερων επιχειρήσεων. Στόχος είναι κατά κύριο λόγο η στήριξη της απασχόλησης, καθώς σε αντίθετη περίπτωση, εκτιμάται ότι θα πολλαπλασιαστούν τα λουκέτα και θα υπάρξει δραματική αύξηση της ανεργίας.

Το δεύτερο λίφτινγκ αφορά τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας ανά μήνα και όχι ανά βδομάδα, όπως όριζε ο νόμος, καθώς κάτι τέτοιο απέκλειε επιχειρήσεις που λειτουργούν με βάρδιες από την ένταξή τους στο πρόγραμμα.

Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι η πλήρης εικόνα για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα θα φανεί τον επόμενο μήνα, με δεδομένο ότι ακόμη δεν έχουν ανοίξει τα περιφερειακά αεροδρόμια και κατά συνέπεια και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις περιοχές αυτές, όπως επίσης κλειστά παραμένουν ακόμη και μεγάλα ξενοδοχεία σε Αθήνα και τουριστικές περιοχές.

Στο συρτάρι βέβαια υπάρχει και το σχέδιο περιορισμού του προγράμματος, με βάση και τη μειωμένη ζήτηση, ώστε τα χρήματα που έχουν προϋπολογιστεί να διατεθούν σε αυτό, ήτοι περίπου 1 δισ. ευρώ, να διοχετευθούν τελικά σε άλλες δράσεις στήριξης των επιχειρήσεων, που θα βοηθήσουν και στη διάσωση των θέσεων, όπως είναι η πραγματική μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Χρήματα, τα οποία άλλωστε ακόμη δεν έχουν εξασφαλιστεί από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE και βάσει του σχεδιασμού, θα διατεθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό έως ότου ξεμπλοκάρει η κοινοτική χρηματοδότηση.

Πηγή: Euro2day