You are here

Διαδικτυιακό ΦΠΑ

30/06/2003 15:39
Στους 700.000 ανέρχονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις υποχρεούνται από αύριο να υποβάλλουν, ηλεκτρονικά πλέον, μέσω του διαδικτύου τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ.

Έτσι τίθεται τέλος στο πατροπαράδοτο σύστημα, αυτοπρόσωπης ή μέσων λογιστών υποβολής των εν λόγω δηλώσεων που από το 1987 ταλαιπωρούσε τους φορολογούμενους.

Το νέο αυτό μέτρο αναμένεται ότι θα διευκολύνει σημαντικά τους πολίτες ενώ θα παράλληλα θα δοθεί ακόμη ένα «χτύπημα» στη φοροδιαφυγή αφού θα υπάρχει η δυνατότητα άμεσης διασταύρωσης όλων των στοιχείων μέσω του Taxis.

Στο στόχαστρο του υπουργείου πρώτες θα μπουν κυρίως οι επιχειρήσεις οι οποίες αν και έχουν κάνει έναρξη των εργασιών τους δεν υποβάλλουν τις εν λόγω δηλώσεις. Ακόμη στο στόχαστρο βρίσκονται εταιρείες και συνεταιρισμοί αγροτών που εισπράττουν υπέρογκα ποσά ΦΠΑ αλλά και οι εξαγωγικές επιχειρήσεις που έχουν ιδιαίτερα αυξημένες επιστροφές του ΦΠΑ.

Πάντως ο ελεγκτικός μηχανισμός ξεκινάει από αύριο και νέο «αγώνα» κατά περίπου 550.000 οφειλετών του Δημοσίου, με στόχο την είσπραξη, έως το τέλος του χρόνου, 1,5 δις ευρώ από ληξιπρόθεσμα χρέη.

Σε πρώτη φάση θα αποσταλούν, τα ήδη έτοιμα, ειδοποιητήρια σε 30.000 φορολογούμενους, που χρωστούν από 15.000 και μέχρι 300.000 ευρώ, ενώ σε δεύτερη φάση θα κληθούν 1.500 μεγαλοφειλέτες που έχουν χρέος πάνω από 300.000 ευρώ ο καθένας.

Τέλος τα έσοδα αναμένεται να «τονωθούν» και από την επέκταση της περαίωσης για την εξαετία 1993 – 1998 στις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και της διαδικασίας της συνάφειας στο τρέχον οικονομικό έτος, καθώς και από κλείσιμο περίπου 1 εκατομμυρίων εκκρεμών υποθέσεων κεφαλαίου.