You are here

Διαπραγματεύσεις για εξαγορά της Millennium από την Πειραιώς

07/02/2013 08:46
Της Ελένης Κομίνη

Σε αποκλειστικές συζητήσεις βρίσκεται η Τράπεζα Πειραιώς με την Millennium BCP για την πιθανή εξαγορά της ελληνικής θυγατρικής της, της Millennium Bank.

Αυτό αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς, ύστερα από σχετικό ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναφορικά με την πιθανή εξαγορά της Millennium. Η ανακοίνωση της Πειραιώς επισημαίνει ακόμη ότι «στην παρούσα φάση ουδεμία οριστική απόφαση έχει ληφθεί από οποιαδήποτε πλευρά και οι επενδυτές δεν πρέπει να λάβουν επενδυτικές αποφάσεις στη βάση της επιτυχούς ή μη επιτυχούς κατάληξης των συζητήσεων». Σύμφωνα με πηγές της αγοράς η Τράπεζα Πειραιώς στην παρούσα φάση διενεργεί έλεγχο (due diligence) στην ελληνική θυγατρική της BCP.

Kεφάλαια

Όσον αφορά τις ανάγκες επανακεφαλαιοποίησης της Millennium, σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, τα κεφάλαια που οφείλουν να βάλουν οι Πορτογάλοι στην ελληνική θυγατρική τους για να επιτραπεί η εξαγορά της από την Πειραιώς, ανέρχονται σε 399 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων ήδη έχει τοποθετήσει τα 100 εκατ. ευρώ. Εφόσον τελεσφορήσει το deal μεταξύ ομίλου Πειραιώς και Millennium, ο ελληνικός όμιλος αποκτά άλλη μία σημαντική συμμαχία, ενώ εξασφαλίζει επιπλέον κεφάλαια για την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου που θα γίνει από τις αγορές.

Ειδικότερα, η Τράπεζα Πειραιώς έχει ήδη εξασφαλίσει περί τα 180 εκατ. ευρώ από την Societe Generale μέσω της συμμετοχής των Γάλλων στην Αύξηση Κεφαλαίου. Περί τα 200 εκατ. ευρώ θα ανέλθει η συμμετοχή των Πορτογάλων στην αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς εφόσον ολοκληρωθεί η εξαγορά της Millennium. Δηλαδή, η Τράπεζα Πειραιώς, από τα 530 εκατ. ευρώ που θα πρέπει να αντλήσει από ιδιώτες επενδυτές, θα έχει ήδη εξασφαλίσει τα 380 εκατ. ευρώ.

Πρόωρο

Η ανακοίνωση της Πειραιώς επισημαίνει ακόμη ότι «στην παρούσα φάση ουδεμία οριστική απόφαση έχει ληφθεί από οποιαδήποτε πλευρά και οι επενδυτές δεν πρέπει να λάβουν επενδυτικές αποφάσεις στη βάση της επιτυχούς ή μη επιτυχούς κατάληξης των συζητήσεων».

Στα 399 εκατ. ευρώ

Για τις ανάγκες επανακεφαλαιοποίησης της Millennium, σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, τα κεφάλαια που οφείλουν να βάλουν οι Πορτογάλοι στην ελληνική θυγατρική τους για να επιτραπεί η εξαγορά της από την Πειραιώς, ανέρχονται σε 399 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων ήδη έχει τοποθετήσει τα 100 εκατ. ευρώ.