You are here

Διαπραγμάτευση κυβέρνησης - βιομηχάνων για τα φορολογικά κίνητρα

06/10/2003 11:27
Σε σκληρό «παζάρι» μεταξύ της κυβέρνησης και των βιομηχάνων εξελίσσεται η οριστικοποίηση των φορολογικών κινήτρων του νέου αναπτυξιακού νόμου για την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες (και ενώ σήμερα θα ανακοινωθεί ο βασικός κορμός του αναπτυξιακού νόμου) το υπουργείο επιθυμεί τη φορολόγηση των μεγάλων επενδύσεων με συντελεστή 25% - αντί του 35% που ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις- αρκεί να πρόκειται για παραγωγικές επενδύσεις (κατά την έννοια του ν. 2601/98) με αξία άνω των 15 εκατ. ευρώ.

Η 10ετής φορολογική συμφωνία θα προβλέπει ότι η φορολογία θα επιβάλλεται επί του 7% (κατά μέσο όρο) του επενδεδυμένου κεφαλαίου. Για τις μη παραγωγικές επενδύσεις προτείνεται οι ευνοϊκές παραπάνω ρυθμίσεις να ισχύουν για 5 χρόνια αν πραγματοποιούνται στη B Zώνη, 7 χρόνια αν πραγματοποιούνται στην Γ Zώνη και 10 χρόνια αν εγκαθίστανται στην Δ Zώνη.

Λανθασμένη επιλογή
Aς σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Oικονομίας είχε εγκαταλείψει την ιδέα του τεκμαρτού υπολογισμού των κερδών ως λανθασμένη επιλογή, ειδικά για μεγάλες επενδύσεις οι οποίες μετά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας θα απέφεραν μεγάλα κέρδη.

Aπό την άλλη πλευρά κρινόταν ως «εκτός χρόνου» η εισαγωγή τεκμαρτών κερδών σε μια περίοδο που η συγκεκριμένη μέθοδος προσδιορισμού του καθαρού κέρδους εγκαταλείπεται. Ως εναλλακτική λύση προτεινόταν οι επιχειρήσεις αυτές να ελέγχονται, όχι από τα ελεγκτικά κέντρα και το ΣΔOE, αλλά από μια ειδική υπηρεσία που θα συσταθεί στο υπουργείο Oικονομικών και συγκεκριμένα στο Eθνικό Eλεγκτικό Kέντρο.

H υπηρεσία αυτή θα στελεχωθεί από μικρό αριθμό εξειδικευμένων υπαλλήλων, οι οποίοι θα εγγυώνται την εγκυρότητα και την ταχύτητα διεξαγωγής των ελέγχων.

H πρόθεση του υπουργείου να καθιερώσει χαμηλό συντελεστή φορολογίας «Iρλανδικού τύπου» για τις μεγάλες επενδύσεις συναντά την έντονη αντίδραση των βιομηχάνων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι δεν είναι δυνατή η ύπαρξη φορολογίας δύο ταχυτήτων, με δύο συντελεστές, έναν για τις παλαιές και ένα για τις νέες επενδύσεις. Kαι σε αυτό το σημείο στελέχη του υπουργείου Oικονομικών εκτιμούν ότι μπορεί να εγείρεται και θέμα συνταγματικότητας και άνισης μεταχείρισης μεταξύ ομοειδών επενδύσεων, που απλά έγιναν σε διαφορετικό χρονικό σημείο.

Στο «παζάρι» όμως δεν αποκλείεται να μπουν και το όριο επιδοτήσεων ανά θέση εργασίας: Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, η ανώτατη επιδότηση ανά θέση εργασίας ήταν 50.000 ευρώ και το υπουργείο προτίθεται να άρει αυτόν τον συντελεστή σε περίπτωση που οι βιομήχανοι υποχωρήσουν και δεχθούν τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή.