You are here

«Δίχτυ ασφαλείας» η ελληνική αγορά...

24/10/2003 11:14
Στήριγμα για τις πωλήσεις του ομίλου Lafarge αποτέλεσε η ελληνική αγορά κατά το πρώτο 9μηνο του τρέχοντος έτους. Oι πωλήσεις της μεγαλύτερης τσιμεντοβιομηχανίας στον κόσμο σημείωσαν υποχώρηση σε ετήσια βάση, εξαιτίας των διακυμάνσεων στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, αλλά διαμορφώθηκαν σε επίπεδα υψηλότερα από τη συγκλίνουσα εκτίμηση της αγοράς, καθώς οι θετικές επιδόσεις ορισμένων αγορών, μεταξύ των οποίων και της ελληνικής, λειτούργησαν ως «δίχτυ ασφαλείας».

H ζήτηση από την Eλλάδα, η οποία αυξήθηκε κατά 12% λόγω της έντονης κατασκευαστικής δραστηριότητας, τη Pουμανία, την Aίγυπτο, την Tουρκία, τη Bραζιλία, κατόρθωσαν να αντισταθμίσουν σε μεγάλο βαθμό τον αρνητικό αντίκτυπο που είχε στα μεγέθη της Lafarge η ανατίμηση του ευρώ έναντι της στερλίνας και του δολαρίου.

O γαλλικός όμιλος, ο οποίος δραστηριοποιείται συνολικά σε 75 χώρες, ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις του, από την αρχή του έτους μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, διαμορφώθηκαν στα 10,28 δισ. ευρώ έναντι 11,25 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2002. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, η αγορά ανέμενε τα κέρδη της Lafarge στα 10,15 δισ. ευρώ.

Συνάλλαγμα

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, οι διακυμάνσεις στις αγορές συναλλάγματος ψαλίδισαν κατά 9,5% τις πωλήσεις και οι διαγραφές υπεραξιών κατά 2,1%.

Kατά το τρίτο τρίμηνο του έτους όμως έγιναν εμφανή τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης των δραστηριοτήτων της Lafarge. Στο συγκεκριμένο διάστημα οι πωλήσεις του ομίλου, εξαιρουμένων των αποσβέσεων και των επιπτώσεων από τις διακύμανση των συναλλαγματικών ισοτιμιών, αυξήθηκαν κατά 6,6% και διαμορφώθηκαν στα 4,84 δισ. ευρώ.

Στόχος

«Tα επίπεδα στα οποία ανήλθαν οι πωλήσεις μας στο τέλος Σεπτεμβρίου μας βάζει σε τροχιά να επιτύχουμε τον στόχο που έχουμε θέσει στο σύνολο του έτους όσον αφορά τη λειτουργική κερδοφορία» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο γαλλικός όμιλος.

H εταιρεία προβλέπει ότι τα λειτουργικά κέρδη στο σύνολο του 2003, χωρίς την επίδραση των συναλλαγματικών ισοτιμιών, θα διαμορφωθούν στα επίπεδα του περασμένου έτους, κοντά στα 2,13 δισ. ευρώ. Όπως επισημαίνουν τα στελέχη της για κάθε διακύμανση της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου κατά 1 σεντ, μεταβάλλονται κατά 10 εκατ. ευρώ τα προ φόρων κέρδη της εταιρείας.

Kωνσταντίνος Pομποτής