You are here

Διμερή στρατιωτική συμφωνία υπέγραψαν Ελλάδα και Γαλλία

28/09/2021 12:30

Διμερή στρατιωτική συμφωνία ανάμεσα σε Γαλλία και Ελλάδα ανακοίνωσαν σήμερα ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Κυριάκος Μητσοτάκη.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, που έγινε στο Μέγαρο των Ιλισίων Πεδίων οι δύο αρχηγοί κρατών ανακοίνωσαν ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας η Αθήνα θα προμηθευτεί μέχρι το 2026 συνολικά 3 υπερσύγχρονες φρεγάτες Belhara, με δυνατότητα για αγορά άλλης μίας. Παράλληλα, η συμφωνία προβλέπει άμεση στρατιωτική συνδρομή της Γαλλίας προς την Ελλάδα και αντιστρόφως, σε περίπτωση, που υπάρξει επίθεση από τρίτη χώρα, ακόμη και αν αυτή η χώρα είναι μέσα στο πλαίσιο των συμμαχιών τους (όπως π.χ. η Τουρκία που είναι μέλος του ΝΑΤΟ).

«Οι Υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών υπέγραψαν στρατηγική αμυντική συμφωνία, πριν από τις δηλώσεις. Είμαστε σε μια πολύ σημαντική στιγμή για να υπογράψουμε μια συμφωνία άμυνας και ασφαλείας, που αποτελεί τον καρπό μιας σχέσης που συντελέστηκε τα τελευταία χρόνια», είπε αρχικά ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, προσθέτοντας ότι τους τελευταίους δύο μήνες Ελλάδα και Γαλλία εργάστηκαν εντατικά με στόχο την επίτευξη της συμφωνίας. «Έχουμε τη βούληση να εντατικοποιήσουμε την εταιρική μας σχέση σε θέματα ασφάλειας και άμυνας. Θέλουμε να ενισχύσουμε την εδαφική ακεραιότητα και των δύο χωρών μας», σημείωσε ακόμα και χαρακτήρισε «στρατηγικά τα διακυβεύματα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής». «Αυτή η συνεργασία εγγράφεται στο αμοιβαίο σχέδιο των δικών μας δεσμεύσεων στο επίπεδο ΕΕ και ΝΑΤΟ, επεκτείνοντας και ενδυναμώνοντας τις σχέσεις για την προστασία της δικής μας περιοχής επ’ ωφελεία της ειρήνης και της ασφάλειας στη Μεσόγειο και στα Βαλκάνια», ανέφερε ο κ. Μακρόν.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός χαρακτήρισε ιστορική την υπογραφή της συμφωνίας. «Ελλάδα και Γαλλία κάνουν ένα πρώτο, αλλά τολμηρό βήμα προς μια ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία», είπε ο Πρωθυπουργός και τόνισε πως «η συμφωνία αυτή ανοίγει το δρόμο για την ισχυρή και αυτοδύναμη Ευρώπη του μέλλοντος. Μια Ευρώπη, που θα μπορεί να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της στην ευρύτερη περιοχή. Μια Ευρώπη που θα ευθυγραμμίσει την γεωπολιτικής ισχύ με την οικονομική της δύναμη. Μετά τα 24 Rafale ανακοινώνω ότι η χώρα μας αποκτά 3 νέες φρεγάτες Belhara για το Πολεμικό Ναυτικό. Η βούλησή μου για θωράκιση του στόλου έχει κίνητρο εθνικό, αλλά και ευρωπαϊκό, αφού ενισχύει την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία».

«Η συζήτηση για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία ξεκίνησε και έχει ήδη πραγματικό περιεχόμενο. Με τη γαλλική προεδρία της ΕΕ αυτή η συζήτηση ελπίζουμε να προχωρήσει. (…) Η Ευρώπη θα πρέπει να μπορεί να επιχειρεί χωρίς να προσβλέπει σε συνδρομή του ΝΑΤΟ ή του ΟΗΕ. Και επιλογές όπως η συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας είναι προς αυτή την κατεύθυνση», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφορικά με τη συμφωνία Αθήνας – Παρισίων.

Σύμφωνα με πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, η συμφωνία Μητσοτάκη - Μακρόν στο Παρίσι προβλέπει την άμεση στρατιωτική συνδρομή της Γαλλίας προς την Ελλάδα και αντιστρόφως, σε περίπτωση που υπάρξει επίθεση από τρίτη χώρα, ακόμη και αν αυτή η χώρα είναι μέσα στο πλαίσιο των συμμαχιών τους (όπως π.χ. η Τουρκία που είναι μέλος του ΝΑΤΟ).

Παράλληλα η Ελλάδα θα παραλάβει σε χρόνο - ρεκόρ, 3+1 φρεγάτες Belhara με πλήρη εξοπλισμό αεράμυνας και ανθυποβρυχιακού πολέμου και δυνατότητες να καταρρίπτουν εναέριους στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις. Οι φρεγάτες, με την υψηλή τεχνολογία και τα μεγάλου βεληνεκούς οπλικά τους συστήματα θα λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστής ισχύος στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς πέρα από τις αυξημένες δυνατότητες θα είναι απολύτως συμβατές ώστε να «συνεργάζονται» με τα μαχητικά Rafale.

Όπως έλεγαν στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης, η Αθήνα εξοπλίζει το Πολεμικό Ναυτικό με το βλέμμα στο μέλλον, καθώς οι τρεις φρεγάτες (με option για άλλη μια), αγοράζονται από την Ελλάδα στην πιο συμφέρουσα τιμή, με πλήρη οπλισμό και με χρόνο παράδοσης-ρεκόρ. Η πρώτη υπερσύγχρονη «ψηφιακή» φρεγάτα αναμένεται να παραδοθεί το 2025 και η τελευταία το 2026.

ΚΥΠΕ