You are here

Δήμοι στην... ουρά για κούρεμα στις αντικειμενικές αξίες

06/02/2023 08:28

Τσουνάμι αιτημάτων για «κούρεμα» αντικειμενικών αξιών δέχεται το υπουργείο Οικονομικών ένα χρόνο (και βάλε) μετά την αναπροσαρμογή τους, από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Η προθεσμία υποβολής αιτημάτων διόρθωσης αντικειμενικών αξιών από τους Δήμους εκπνέει σήμερα -μετά την παράταση και χωρίς να αποκλείεται ολιγοήμερη παράταση εκ νέου- και έως την Παρασκευή 125 Δήμοι από όλη τη χώρα είχαν ζητήσει δεύτερη ευκαιρία για χαμηλότερες αντικειμενικές. Στην πρώτη φάση, προσδιορισμού της αξίας των αντικειμενικών, πολλοί από αυτούς τους Δήμους που ζητούν σήμερα δεύτερη ευκαιρία δεν είχαν καν υποβάλλει στοιχεία…

Το χορό των αιτημάτων άνοιξε ο Δήμος Αθηναίων ζητώντας επανακαθορισμό αντικειμενικών στο σύνολο των διαμερισμάτων του με μέγιστη αύξηση τιμών 55% σε σχέση με τις τιμές που ίσχυαν το 2021 , όταν η αναπροσαρμογή έφερε αυξήσεις έως και 115,63%. Αιτήματα διορθώσεων έχουν υποβάλλει μεταξύ άλλων, οι Δήμοι Γλυφάδας, Ταύρου- Μοσχάτου, Αγίου Δημητρίου, Ραφήνας, Παλλήνης, Καλαμάτας και Ρόδου.

Η γνώμη των δημοτικών συμβουλίων των Δήμων θα πρέπει να υποβληθεί στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και να συνοδεύονται από κάθε πραγματικό αποδεικτικό στοιχείο που θα αιτιολογούν τους λόγους για τους οποίους ζητούν να μειωθούν οι τιμές. Οι στοιχειοθετημένες γνώμες που θα καταθέσουν οι δήμοι θα τεθούν υπόψη της αρμόδιας Επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών, που θα τις μελετήσει υποβάλλοντας τις προτάσεις της στον υπουργό Οικονομικών προκειμένου να λάβει την τελική απόφαση.

Όπως έχει ξεκαθαρίζει ο Χρήστος Σταϊκούρας «όπου υπάρχει τυχόν βασιμότητα, η αρμόδια επιτροπή θα εισηγηθεί στον υπουργό Οικονομικών εκ νέου εκτίμηση, με την ίδια – προβλεπόμενη εκ του θεσμικού πλαισίου – διαδικασία, δίχως αναδρομική ισχύ».

Παράλληλα ξεκινά η διαδικασία καθορισμού τιμής ζώνης σε 216 περιοχές που μένουν εκτός αντικειμενικού συστήματος με τους ιδιώτες εκτιμητές να υποβάλλουν προτάσεις τους επόμενους μήνες και τη διαδικασία να ολοκληρώνεται εντός του 2023. Πρόκειται για το υπολειπόμενο 1,5% της Επικράτειας όπου έλειπαν τα απαιτούμενα πολεοδομικά στοιχεία.

Τέλος έως το τέλος του 2023 σχεδιάζεται να έχει ολοκληρωθεί, η ψηφιοποίηση των ζωνών, για όλες τις περιοχές εκτός σχεδίου πόλης ή ορίων οικισμών, η οποία αποτελεί τη βάση για τη λειτουργία του αυτόματου συστήματος αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Το νέο πληροφοριακό σύστημα θα παρακολουθεί τις τάσεις της αγοράς των ακινήτων και όπου εντοπίζει αυξομειώσεις στις εμπορικές τιμές θα παρεμβαίνει αυτόματα και θα αναπροσαρμόζει τις τιμές ζώνης.

Η μόνιμη Επιτροπή για τις αντικειμενικές αξίες η οποία έχει συσταθεί για τις αντικειμενικές αξίες στο υπουργείο Οικονομικών θα δουλεύει και τα απογεύματα έως το καλοκαίρι, όπως αναφέρει σχετική απόφαση η οποία δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια.

Πηγή: Euro2day