You are here

Διολίσθησε στο 9% ο πληθωρισμός το Νοέμβρη

30/11/2022 13:31

Στο 9% επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός στη χώρα μας τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat). Υπενθυμίζεται ότι η εκτίμηση της Eurostat ήταν 9,5% για τη χώρα μας τον Οκτώβριο, ενώ η Ελληνική Στατιστική Αρχή είχε ανακοινώσει 9,1% για τον ίδιο μήνα. 

Για την ευρωζώνη, η Eurostat εκτιμά ότι ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 10%, από 10,6% τον Οκτώβριο. Είναι η πρώτη επιβράδυνση του τελευταίου ενάμισι έτους, δίνοντας μία ελπίδα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στον αγώνα της κατά των υψηλών τιμών καταναλωτή. Οι αναλυτές του Bloomberg προέβλεπαν ότι θα διαμορφωθεί στο 10,4%. Η πτώση από το 10,6% του Οκτωβρίου ήταν η μεγαλύτερη από το 2020.

Κύρια συνεισφορά στον πληθωρισμό της ευρωζώνης είχαν η ενέργεια, με ετήσιο ποσοστό 34,9% (από 41,5% τον Οκτώβριο), τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός με 13,6% (από 13,1% έναν μήνα πριν), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά με 6,1% (σταθερό σε σύγκριση με τον Οκτώβριο) και οι υπηρεσίες με 4,2% (από 4,3% έναν μήνα πριν).

Κατέβασε ταχύτητα ο πληθωρισμός στη Γερμανία

Κατά 10% αναμένεται να έχουν αυξηθεί οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία τον Νοέμβριο σε ετήσια βάση και σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας (Destatis). Τον Οκτώβριο, είχαν αυξηθεί κατά 10,4%.

Με βάση τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα αποτελέσματα, η Destatis αναφέρει επίσης ότι οι τιμές καταναλωτή αναμένεται να έχουν μειωθεί κατά 0,5% σε μηνιαία βάση.

Ο πληθωρισμός εναρμονισμένος, για να μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, αναμένεται να έχει διαμορφωθεί στο 11,3% ετησίως. Τον Οκτώβριο ήταν στο 11,6%. Αμετάβλητες οι εναρμονισμένες τιμές καταναλωτή σε μηνιαία βάση.

Οι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, ειδικότερα, έχουν αυξηθεί σημαντικά από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία και είχαν σημαντικό αντίκτυπο στο ποσοστό πληθωρισμού.

Τον Νοέμβριο, οι τιμές των τροφίμων παρουσίασαν αύξηση άνω του μέσου όρου (+21%) σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους. Αντίθετα, οι τιμές της ενέργειας έχουν υποχωρήσει ελαφρά, αλλά εξακολουθούν να είναι 38,4% υψηλότερες σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους.

Σε ρεκόρ παρέμεινε στη Γαλλία

Έκπληξη προκάλεσε ο πληθωρισμός Νοεμβρίου της Γαλλίας, καθώς παρέμεινε σε υψηλό ρεκόρ, αψηφώντας την επιβράδυνση σε άλλες χώρες της ευρωζώνης και αποδυναμώνοντας τις εκκλήσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι τιμές καταναλωτή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του νομισματικού μπλοκ αυξήθηκαν 7,1% σε ετήσια βάση, σε ευθυγράμμιση με την αύξηση του Οκτωβρίου, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Insee. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg είχαν προβλέψει αύξηση 7%.

Τα ευρωπαϊκά ομόλογα σημείωσαν πτώση μετά τα στοιχεία, με τις αποδόσεις των 10ετών γερμανικών να αυξάνονται έως και 6 μονάδες βάσης, στο 1,98%, πριν εξισορροπήσουν την κίνηση.

Επιβράδυνση στην Ισπανία

Στο 6,8% επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός στην Ισπανία σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση της Ισπανικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) υποχώρησε περισσότερο από το αναμενόμενο, καθώς οι προβλέψεις έκαναν λόγο για 7,3%. Τον Οκτώβριο, ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 7,3%.

Σε μηνιαία βάση, ο ΔΤΚ μειώθηκε κατά 0,1%. Εν τω μεταξύ, ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, ήταν στο 6,3% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2021. Αυξήθηκε κατά 0,7% σε μηνιαία βάση.

Ρεκόρ χτυπάει στην Ιταλία

Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ιταλία παρέμεινε στο ρεκόρ 11,8% τον Νοέμβριο σε εθνικό επίπεδο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις της αγοράς, σύμφωνα με προκαταρκτική έκθεση που δημοσίευσε το Ιταλικό Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής την Τετάρτη. Η μηνιαία ένδειξη παρουσίασε νέα αύξηση 0,5%.

Ο ετήσιος δομικός πληθωρισμός συνέχισε να επιταχύνεται, φτάνοντας στο 5,7% λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας, των επεξεργασμένων τροφίμων, συμπεριλαμβανομένου του αλκοόλ, των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών, καθώς και των υπηρεσιών που σχετίζονται με την αναψυχή και την προσωπική φροντίδα.

Σύμφωνα με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι τιμές καταναλωτή ενισχύθηκαν 0,6% μηνιαίως και 12,5% σε ετήσια βάση.

Πηγή: Euro2day