You are here

Διπλάσιες οι μεταναστευτικές ροές

14/09/2018 18:34

Σε διπλασιασμό των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα, κατά τους φετινούς καλοκαιρινούς μήνες, σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2017, αναφέρθηκε ο Έλληνας Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM».

«Επιμένω στους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι χρειάζεται ένα πρόγραμμα ανακατανομής κι όχι να αντιμετωπίζει ο καθένας το ζήτημα μόνος του. Να αντιμετωπίζουν, δηλαδή, το ζήτημα οι χώρες πρώτης υποδοχής που, κατά κύριο λόγο, είναι η Ισπανία, η Ελλάδα κι η Ιταλία, αλλά πρέπει κανείς να προσθέσει και την Κύπρο, στην οποία έχει αυξηθεί επίσης η μεταναστευτική ροή», σημείωσε ο κ. Βίτσας.

Αναφερόμενος στα προβλήματα που καταγράφονται στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, ο κ. Βίτσας παραδέχθηκε ότι πρόκειται για μια «οριακή κατάσταση», η οποία οφείλεται στην αύξηση του όγκου των μεταναστευτικών ροών.

«Στη Μόρια έφυγαν περίπου 3.500 άνθρωποι κι ήρθαν από την απέναντι ακτή 5.500», σημείωσε, υποστηρίζοντας ότι καταβάλλεται διαρκής προσπάθεια για δημιουργία νέων θέσεων υποδοχής στην ενδοχώρα ή δυνατοτήτων επιστροφής των μεταναστών.

«Ενδεικτικά να αναφέρω ότι τις τρεις τελευταίες μέρες από τη Μόρια πήραμε 550 ανθρώπους, οι οποίοι είχαν δικαίωμα να περάσουν στην ηπειρωτική Ελλάδα κι ήρθαν 200. Αυτό είναι ένα στοιχείο που δείχνει ότι αν δεν σταματήσουν οι ροές από την Τουρκία θα υπάρχει πάντοτε ζήτημα και θα χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα πράγματα», πρόσθεσε ο κ. Βίτσας.

Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής χαρακτήρισε ως κεντρικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην εντατικοποίηση των προσφυγικών ροών την οικονομική κατάσταση στην Τουρκία και τους κινδύνους ανάφλεξης των συγκρούσεων στη Συρία.

«Το κλειδί βρίσκεται στις εξελίξεις αυτήν τη στιγμή στην Τουρκία, γιατί η οικονομική κατάσταση στην Τουρκία επιδεινώνει το πρόβλημα. Από την άλλη πλευρά βρίσκεται στη Συρία, δηλαδή σε μια πιθανή ανάφλεξη στο Ιντλίμπ –αντί να προσδοκούμε να υπάρχουν επιστροφές προς τη Συρία κι ανοικοδόμηση της χώρας– μπορεί να δημιουργήσει νέα προβλήματα και στην Τουρκία και στην Ευρώπη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην εφαρμογή της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό, η οποία έχει συναφθεί από τον Μάρτιο του 2016, ο κ. Βίτσας ανέφερε ότι δεν διαθέτει στοιχεία ότι η Τουρκία δεν τηρεί τη συμφωνία.

«Δεν μπορεί κανείς να πει ότι η Τουρκία δεν εφαρμόζει την Κοινή Δήλωση [ΕΕ-Τουρκίας]. Η Τουρκία μας λέει ότι σταματάει την ίδια στιγμή  1.500 άτομα ημερησίως, δεν μπορώ να το ελέγξω. Η Τουρκία έχει στον χώρο της 3 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες», είπε ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, εξηγώντας ότι καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να διατηρείται μόνιμος δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία αφενός για τον καλύτερο έλεγχο των συνόρων και αφετέρου για την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου στην Ελλάδα. Επιπλέον, ο κ. Βίτσας σημείωσε ότι και από την πλευρά της Ευρώπης και της Frontex είναι αναγκαία η «μεγαλύτερη συμμετοχή σε δυνάμεις στις περιπολίες στο Αιγαίο».

Ερωτηθείς για τη στάση της Ευρώπης στη διαχείριση του προσφυγικού, ο κ. Βίτσας αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται, αλλά και στην άρνηση ορισμένων κρατών - μελών να επωμιστούν ένα μέρος του βάρους του προσφυγικού προβλήματος.

«Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν κράτη - μέλη που αρνούνται πεισματικά – ακόμα κι όταν τιμωρούνται από το Κοινοβούλιο – να συμμετέχουν σε έναν δίκαιο καταμερισμό του βάρους –κατά κύριο λόγο του προσφυγικού βάρους– σε όλη την Ευρώπη και βάζουν εμπόδια και στις διαδικασίες ώστε να υπάρχει ένας νέος κανονισμός του Δουβλίνου. Βάζουν εμπόδια για να το αξιοποιήσουν πολιτικά για να κερδίσουν από τον πιο έντονο ξενοφοβικό λαϊκισμό», υποστήριξε ο κ. Βίτσας.