You are here

Διπλωματικός πυρετός και ετοιμότητα για τη νέα τουρκική πρόκληση

11/08/2020 10:24

Τους πολιτικούς αρχηγούς ενημερώνει ο πρωθυπουργός σήμερα, διαδοχικά και δια τηλεφώνου, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά την είσοδο του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis σε ελληνικά ύδατα.

Τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτευση η κατάσταση εκτιμάται ως «σοβαρή», καθώς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να προκληθεί «ατύχημα» από άστοχη κίνηση λόγω της ηλεκτρισμένης ατμόσφαιρας που επικρατεί. «Ακόμα και αν δεν υπάρχει σχεδιασμός για θερμό επεισόδιο», όπως διευκρινίζουν παράγοντες με γνώση του θέματος.

Παρότι το τουρκικό σκάφος έριξε καλώδια ερευνών στην περιοχή, η Αθήνα επιμένει στην εκτίμηση ότι η είσοδός του στην ελληνική υφαλοκρηπίδα σε βάθος άνω των 20 μιλίων, έγινε όχι για να ξεκινήσει έρευνες («και να θέλει δεν μπορεί λόγω του θορύβου που προκαλούν τα γύρω σκάφη», ήταν κάποιες ελληνικές διαρροές), αλλά για να αμφισβητήσει εμπράκτως την οριακή γραμμή, «βαφτίζοντας» την περιοχή τουρκική υφαλοκρηπίδα. Με τον γνωστό στόχο: να συρθεί η Ελλάδα σε ένα διάλογο υπό εκβιασμό και με τους όρους της Άγκυρας.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες πως «δεν θα επιτρέψει να εγκλωβισθεί η Τουρκία στις ακτές της».

Το ερώτημα που τίθεται στο Μαξίμου είναι πώς θα κινηθεί η Ελλάδα, καθώς, όπως είναι προφανές, η χθεσινή επιλογή να εκπέμπουν τα ελληνικά πλοία ανά 15λεπτο σήμα προς το Oruc Reis ότι «βρίσκεστε σε ελληνικά ύδατα, φύγετε», δεν μπορεί να συνεχιστεί, δεδομένου ότι ο τουρκικός προγραμματισμός είναι να παραμείνει το σκάφος στην περιοχή για δύο εβδομάδες.

«Yπάρχει κλιμάκωση, δεν θα μείνουμε στο σήμα», αναφέρουν από το κυβερνητικό στρατόπεδο χωρίς, βεβαίως, να προαναγγέλλουν τα επόμενα βήματα.

«Όπως αποτρέψαμε εμείς το Barbaros»

Επ΄αυτού, αρμόδια στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραπέμπουν στην αντίδραση του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού τον Οκτώβριο του 2018 (επί κυβέρνησης Τσίπρα), όταν η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» εμπόδισε το τουρκικό ερευνητικό Barbaros να μπει στα ελληνικά ύδατα.

«Η κατάσταση σήμερα είναι σαφώς διαφορετική, ωστόσο όταν έχεις σηκώσει τον πήχη δεν μπορείς να μένεις αδρανής», σημειώνει έμπειρο, περί τα διπλωματικά, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Και αποδίδει στην κρισιμότητα των στιγμών την κίνηση του πρωθυπουργού αφενός να συγκαλέσει εκτάκτως χθες το ΚΥΣΕΑ και, αφετέρου, να ενημερώσει σήμερα τους πολιτικούς αρχηγούς.

Κατά τις πληροφορίες δε, συνεργάτης του πρωθυπουργού ενημέρωσε χθες τον διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Βαγγέλη Καλπαδάκη.

«Αναμένουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για την παρεμπόδιση οποιουδήποτε τουρκικού ερευνητικού σκάφους επιχειρήσει να προβεί σε παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως  έχει συμβεί και κατά το παρελθόν», σημείωσε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας με νόημα την κίνηση του 2018.

«Ίσες αποστάσεις» από ΝΑΤΟ

Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Εξωτερικών επιδόθηκαν χθες σε ένα διπλωματικό «σπριντ» καθώς είχαν συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες με διεθνείς παράγοντες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, αναφορικά με την οριοθέτηση ΑΟΖ, καθώς και για την έξοδο του Oruc Reis συνοδευόμενου, μάλιστα, από πλοία του τουρκικού πολεμικού στόλου.

Το απόγευμα επικοινώνησε με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ  Γενς Στόλτενμπεργκ, εστιάζοντας στη συμπεριφορά της Τουρκίας «που υποσκάπτει τη σταθερότητα στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ», ενώ τόνισε ότι «η πολιτική των ίσων αποστάσεων είναι αντιπαραγωγική και μη αποδεκτή».

Κατά τις πληροφορίες, η ανάρτηση του κ. Στόλτενμπεργκ στη συνέχεια δεν ικανοποίησε την ελληνική πλευρά: «Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να επιλυθεί με πνεύμα συμμαχικής αλληλεγγύης και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, εμμένοντας… στις ίσες αποστάσεις.

Ως περισσότερο «καθαρή» εκτιμήθηκε (και από την κυβέρνηση) η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι βαθύτατα ανήσυχες από την πρόθεση της Τουρκίας για έρευνα σε φυσικούς πόρους, σε περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου που η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία. Τέτοιες ενέργειες είναι προκλητικές και αυξάνουν εντάσεις στην περιοχή. Οι ΗΠΑ γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχουν εκδώσει NAVTEX. Καλούμε την Τουρκία να σταματήσει τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή».

Βερολίνο: Κάντε διάλογο

Την κατεύθυνση, πάντως, την έδωσε το Βερολίνο: κάντε διάλογο. Όπως μετέδωσε η Deutsche Welle, σύμφωνα με εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, «η Άγκυρα θα πρέπει να τηρήσει τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου», ενώ «η μη τήρηση τους θα οδηγούσε στην επιδείνωση της σχέση της με την ΕΕ».

Για να καταλήξει: «περαιτέρω σεισμολογικές έρευνες αυτό το διάστημα θα έστελναν οπωσδήποτε το λάθος μήνυμα. Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι η αποκλιμάκωση της έντασης. Η Ελλάδα και η Τουρκία θα πρέπει να διεξάγουν τον «προγραμματισμένο διάλογο»».

«Υπεράσπιση με… θόρυβο;»

Αιχμηρή ανάρτηση έκανε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, με αφορμή κυβερνητική διαρροή ότι το Oruc Reis δεν μπορεί να κάνει έρευνες λόγω του θορύβου που προκαλούν τα γύρω πλοία.

«Επίσημη ενημέρωση ακόμη δεν έχουμε, αν και τη ζητήσαμε, όσα διαρρέονται όμως είναι ανησυχητικά (και τραγελαφικά): κατά τις διαρροές, το Oruc Reis έχει ποντίσει εδώ και ώρες καλώδια στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά ‘δεν διεξάγει έρευνες λόγω θορύβου των παρακείμενων πλοίων’.

Δεν υπερασπίζεσαι τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας κάνοντας ‘θόρυβο’. Η Κυβέρνηση οφείλει να αποτρέψει έμπρακτα κάθε αμφισβήτηση τους, για να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα, όπως έκανε η Ελλάδα το 2018».

Πηγή: Euro2day