You are here

ΔΝΤ: Ανάπτυξη 4% φέτος για την Ελλάδα

18/09/2003 13:01
Μια κουβέντα για όλους και φυσικά για την Ελλάδα, είχε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην τακτική έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας που προδημοσίευσε στο Ντουμπάι, εν όψει της επικείμενης συνάντησης του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Όσον αφορά την Ελλάδα, οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ δεν είναι καθόλου συγκρατημένοι στις εκτιμήσεις τους για τους ρυθμούς ανάπτυξης προβλέποντας ότι αυτοί θα διαμορφωθούν στο 4% το 2003 και στο 3,9% το 2004 αναδεικνύοντας τη χώρα μας σε έναν εκ των πρωταθλητών της ανάπτυξης εντός ευρωζώνης.

Παράλληλα, όμως, το ΔΝΤ προβλέπει βραδεία μείωση της ανεργίας, με το δείκτη ανεργίας να υποχωρεί από το 9,9% πέρσι, στο 9,8% φέτος και στο 9,7% το 2004. Αντίστοιχα βραδεία αλλά σταθερή θα είναι και η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, ο οποίος προβλέπεται να κλείσει στο 3,8% το 2003 και στο 3% το 2004.



Σε αντίθεση με την ελληνική, η οικονομία της ευρωζώνης στο σύνολό της θα επιδείξει αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης φέτος και σαφώς χαμηλότερους σε σύγκριση με τις ΗΠΑ το 2004, κυρίως λόγω της αδυναμίας των τριών μεγάλων οικονομιών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Το ΔΝΤ προβλέπει μηδενική ανάπτυξη φέτος για τη Γερμανία και μόλις 1,5% για το 2004. Αντίστοιχα απαισιόδοξες είναι και οι εκτιμήσεις για την Ιταλία, για την οποία προβλέπει ανάπτυξη 0,4% φέτος και 1,7% το 2004. Ελαφρώς θετικότερες είναι οι εκτιμήσεις για ανάπτυξη 0,5% φέτος και 2% το 2004 της γαλλικής οικονομίας

Ως συνέπεια, το ΔΝΤ αναθεώρησε επί τα χείρω τους ευρωπαϊκούς ρυθμούς ανάπτυξης στο 0,5% για φέτος (από 1% στην έκθεση του Απριλίου) και στο 1,9% το 2004 (από 2,3%), ενώ εμφανίστηκε λιγότερο ανήσυχο για την πορεία των τιμών στην ευρωζώνη, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για μια σύντομη περίοδο αποπληθωρισμού στη Γερμανία. Πάντως, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να είναι έτοιμη για νέες μειώσεις επιτοκίων, ενώ παράλληλα τάχθηκε υπέρ της βελτίωσης του Συμφώνου Σταθερότητας, χωρίς όμως να το επικρίνει. Αντίθετα, ο κορυφαίος οικονομολόγος του ΔΝΤ, Κένεθ Ρόγκοφ, ο οποίος δεν δηλώνει οπαδός του Συμφώνου, αναγνώρισε ότι χωρίς αυτό «τουλάχιστον μια ή δύο χώρες τις ευρωζώνης θα χτυπούσαν την πόρτα του ΔΝΤ για οικονομική βοήθεια την τελευταία δεκαετία. Ωστόσο, δεν αποκάλυψε ποιες χώρες εννοούσε.

Η μεγαλύτερη απειλή, πάντως, για την ευρωπαϊκή οικονομία είναι, σύμφωνα με το ΔΝΤ, το ευρώ, η ισχύς του οποίου σε συνδυασμό με τους αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης της Γερμανίας έχουν ανακόψει την οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης.

Οι ανησυχίες του ΔΝΤ συνδέονται με την εκτίμησή του ότι το δολάριο θα υποχωρήσει εκ νέου έναντι του ευρώ προκειμένου να διορθωθούν οι ανισορροπίες στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ. Το τελευταίο εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 5,1% του αμερικανικού ΑΕΠ φέτος και στο 4,7% το 2004 παρά τη μέχρι σήμερα διολίσθηση του δολαρίου. Γι' αυτό και το ΔΝΤ εκτιμά ότι το αμερικανικό νόμισμα θα συνεχίζει να υποτιμάται, ωφελώντας πάντως την οικονομία των ΗΠΑ που προβλέπει να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,6% φέτος και κατά 3,9% το 2004. Πρόκειται για μια σημαντική αναθεώρηση των εκτιμήσεων που είχε κάνει το ΔΝΤ για φέτος (2,2%) και το 2004 (3,6%) τον περασμένο Απρίλιο.

Ο διεθνής οργανισμός εμφανίζεται πιο αισιόδοξος από ποτέ για την οικονομία της Ιαπωνίας, για την οποία ωστόσο επισημαίνει ότι παραμένει αρκετά ευάλωτη. Τονίζοντας την ανάγκη επίσπευσης των μεταρρυθμίσεων στον τραπεζικό κλάδο της χώρας και καταπολέμησης των αποπληθωριστικών φαινομένων, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ιαπωνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2% φέτος και 1,4% το 2004.