You are here

Dolphin Capital: Στροφή στα πλωτά ξενοδοχεία πολυτελείας και στην αγορά…ψευδαισθήσεων

12/12/2019 09:47

Στροφή στο χώρο των πολυτελών πλωτών ξενοδοχείων και την  επικερδή- όπως προκύπτει από τα στοιχεία- αναδυόμενη «αγορά των ψευδαισθήσεων» επιχειρεί η Dolphin Capital. Παράλληλα, το επενδυτικό όχημα Dolphin Capital Investors του ομίλου (εισηγμένη στο χρηματιστήριο AIM του Λονδίνου) επικεντρώνεται  στην υλοποίηση δύο επενδυτικών σχεδίων (One & Only στην Κέα και Kilada Hills Golf Resort) και, ίσως ένα ακόμα. Όλα τα υπόλοιπα ακίνητα της DCI είτε θα αναπτυχθούν μέσω κοινοπραξιών (εφόσον εκδηλωθεί ενδιαφέρον) είτε θα πουληθούν. Με βάση την πιο πρόσφατη απόφαση Γ.Σ. μετόχων της DCI το σύνολο των περιουσιακών της στοιχείων πρόκειται να ρευστοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2021.

Η Dolphin Capital Partners επικεντρώνεται πλέον, κυρίως, στη διαχείριση των ξενοδοχειακών project που υλοποιεί και φιλοδοξεί να εισέλθει στο χώρο των κρουαζιερών πολυτελείας αλλά και την πολλά υποσχόμενη «αγορά των…ψευδαισθήσεων» μέσω project βιωματικής ψυχαγωγίας όπως τα Museum of Illusions (Μουσεία ψευδαισθήσεων) και το Virtuality.

Την είσοδο της Dolphin Capital στο χώρο των πολυτελών κρουαζιερών προανήγγειλε χθες σε συνάντηση με δημοσιογράφους ο εκ των ιδρυτών και δ/νων σύμβουλος της Dolphin Capital Partners (DCP) Μίλτος Καμπουρίδης. Το επενδυτικό σχέδιο θα υλοποιηθεί μέσω κοινοπραξίας της DCP με κορυφαίο όμιλο ξενοδοχείων πολυτελείας. Όπως εξήγησε ο Μ. Καμπουρίδης θα πρόκειται για πλωτά ξενοδοχεία πολυτελείας που θα φέρουν το όνομα του ξενοδοχειακού ομίλου και «θα είναι ό,τι πολυτελέστερο υπάρχει αυτή τη στιγμή στην παγκόσμια αγορά».

Το πρώτο πλοίο έχει, ήδη, αγοραστεί και μετασκευάζεται σε πλωτό ξενοδοχείο με στόχο να είναι σε θέση να ξεκινήσει κρουαζιέρες το 2021. Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της DCP η επένδυση θα κυμανθεί στην περιοχή των 50-100 εκατ. ευρώ.  Το πρώτο πλωτό ξενοδοχείο πολυτελείας της κοινοπραξίας θα δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα, ενώ σχεδιάζεται να ακολουθήσουν και άλλα σε επιλεγμένες αγορές σε όλο τον κόσμο.

Αν και δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό το όνομα του ξενοδοχειακού ομίλου που θα λειτουργήσει ως «συμπαίκτης» της DCP στο κοινοπρακτικό σχήμα για τα πλωτά ξενοδοχεία, σενάρια φέρουν ως επικρατέστερες τις αλυσίδες «Aman» και «One & Only» με τις οποίες συνεργάζεται, ήδη, η DCP.

Τεστ ντράϊβ του εν λόγω project σε μικρογραφία θα μπορούσε να θεωρηθεί η κίνηση της DCP να αποκτήσει ένα παραδοσιακό καΐκι μήκους 22,5 μέτρων το οποίο μετασκευάζεται  προκειμένου το 2020 να αξιοποιηθεί ως «πλωτή σουίτα» του πολυτελούς συγκροτήματος Amanzoe (Πόρτο Χέλι).

To Amanzoe λειτούργησε το 2012 και ήταν το πρώτο επενδυτικό σχέδιο της DCP που πήρε σάρκα και οστά στην Ελλάδα. Για την υλοποίησή του απαιτήθηκαν επενδύσεις ύψους 160 εκατ. ευρώ. Η μονάδα αναπτύσσεται σε έκταση 1.000 στρεμμάτων, διαθέτει 42 σουίτες και 9 βίλες (κατασκευάζονται 3 επιπλέον), το έχουν επισκεφθεί μέχρι σήμερα 80.000 άτομα οι οποίοι πλήρωσαν κατά μέσο όρο 2.500 ευρώ ανά δωμάτιο για κάθε μέρα παραμονής. Υπενθυμίζεται πως η μονάδα ανήκει σε κοινοπρακτικό σχήμα της Dolphin Capital και της Grivalia Hospitality ενώ τη διαχείριση έχει η DCP.

Στρατηγικού χαρακτήρα είναι η απόφαση της DCP να αναπτυχθεί με ταχείς ρυθμούς στο χώρο της βιωματικής ψυχαγωγίας.

Ο όμιλος απέκτησε τα δικαιώματα ενός concept χώρου βιωματικής ψυχαγωγίας που ξεκίνησε από την Κροατία μετεξέλιξε σε επενδυτική πλατφόρμα με την επωνυμία «Enthoosia». Η πλατφόρμα δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από τον Σεπτέμβριο του 2018 και έχει στην ιδιοκτησία της 2 «Museum of Illusions» (Μουσείο Ψευδαισθήσεων): έναν στην Αθήνα κι ένα στην Κωνσταντινούπολη.

Ενδεικτικό της επιτυχίας που είχαν τα δύο πρώτα μουσεία της Enthoosia είναι το γεγονός πως το Museum of Illusions της Αθήνας (Ερμού) μέτρησε περισσότερους από 200.000 επισκέπτες στους πρώτους 12 μήνες λειτουργίας του ενώ το αντίστοιχο της Κων/πολης επισκέφθηκαν 100.000 άτομα στους τέσσερις μήνες που λειτουργεί.

Το χαμηλό κόστος του project (απαιτείται χώρος 400-600 τ.μ) και η άμεση απόδοση σε έσοδα (χρειάζεται περί τους 3 μήνες για να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει) οδήγησαν την DCP στην απόφαση να διατηρήσει τον έλεγχο της ιδιοκτησίας και της διαχείρισης των Museum of Illusions προκειμένου να εισπράττει το «ζεστό» χρήμα των εισιτηρίων εισόδου.

Επιπλέον 5 Museum of Illusions κατασκευάζονται αυτή την περίοδο σε Μαδρίτη, Θεσ/νίκη, Νέο Δελχί, Πόρτο και Ορλάντο ενώ 13 βρίσκονται σε φάση μελέτης. Τα 5 υπό κατασκευή και 13 υπό μελέτη μουσεία σχεδιάζεται να λειτουργήσουν εντός του 2020. Στόχος της εταιρείας είναι να δημιουργήσει 50 Museum of Illusions σε όλο τον κόσμο.

Από κοινού ιδιοκτήτες της Enthoosia είναι  η Dolphin Capital και ο (γνωστός ως παρουσιαστής των τηλεοπτικών παιχνιδιών Survivor) Σάκης Τανιμανίδης.

Πηγή: Euro2day