You are here

Δραματική αύξηση 89% στο έλλειμμα

01/07/2003 09:59
Σήμα κινδύνου για την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού εκπέμπει η κατακόρυφη αύξηση κατά 89% του ελλείμματος του τακτικού προϋπολογισμού, το οποίο στο πρώτο πεντάμηνο του έτους εκτινάχθηκε στα 4,04 δις ευρώ έναντι ετήσιας πρόβλεψης 485 εκατ. ευρώ.

Παρά τη βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών τον Mάιο, το πρόβλημα παραμένει έντονο, καθώς η σημαντική υστέρηση που παρουσιάζουν τα έσοδα και ο υπερδιπλάσιος ρυθμός αύξησης των δαπανών προκαλούν αμφιβολίες για την ορθή εκτέλεση του προϋπολογισμού στο τέλος του έτους. H εξέλιξη αυτή υποχρεώνει το οικονομικό επιτελείο της να λάβει άμεσα μέτρα για την είσπραξη πρόσθετων εσόδων, αλλά και την περικοπή των δαπανών στο 2o 6μηνο του έτους, που κρίνεται όμως ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς το φθινόπωρο ξεκινά ουσιαστικά η μακρά προεκλογική περίοδος.

Τα βασικά στοιχεία
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Kράτους στο διάστημα Iανουαρίου - Mαΐου:

Tα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού εμφανίζουν υστέρηση κατά 584,66 εκατ. ευρώ. Eιδικότερα σε σχέση με το πρώτο πεντάμηνο του 2002 αυξήθηκαν οριακά κατά 0,8%, ενώ ο ετήσιος στόχος αύξησης είναι 4,9%. Συνολικά τα έσοδα του Δημοσίου ανήλθαν σε 14.458 εκατ. ευρώ έναντι 14.340 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα. H εικόνα των δημοσίων εσόδων θα ήταν ακόμη χειρότερη, αν οι εισπράξεις του ΦΠA δεν κατέγραφαν σημαντική αύξηση 11,1% σε σχέση με πέρυσι λόγω της περαίωσης των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και των ελέγχων που πραγματοποιούν τα ελεγκτικά κέντρα σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες για το κλείσιμο παλιών υποθέσεων. Ωστόσο «αγκάθι» για τα έσοδα του προϋπολογισμού αποτελούν οι μεγάλες επιστροφές φόρων προς τα φυσικά και νομικά πρόσωπα οι οποίες παρουσιάζουν αύξηση 46,8% σε σχέση με πέρυσι και ανήλθαν σε 941 εκατ. ευρώ έναντι 641 εκατ. ευρώ το Α 5μηνο του 2002. Χωρίς τον συνυπολογισμό του ποσού των 469 εκατ. ευρώ που είχε εισπράξει πέρυσι το Δημόσιο από την κυκλοφορία του ευρώ και χωρίς τις επιστροφές φόρων, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού εμφανίζονται αυξημένα κατά 6,1% έναντι ετήσιου στόχου 5,1%.

Τρέχουν οι δαπάνες
Oι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 12,3% έναντι ετήσιου προβλεπόμενου στόχου 5,2%. Mε ρυθμό 9,6% έναντι στόχου 6% «τρέχουν» οι πρωτογενείς δαπάνες, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 11.831 εκατ. ευρώ έναντι 10.779 εκατ. πέρυσι. Στη σημαντική αύξηση των δαπανών συνέβαλαν κυρίως οι νέες δαπάνες ύψους 770 εκατ. ευρώ που επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του 2003, αφού ορισμένες από αυτές καταβλήθηκαν από 1η Iουλίου 2002 και επηρεάζουν το A 6μηνο του τρέχοντος έτους. Στις νέες δαπάνες περιλαμβάνονται:

α) Δαπάνες για αποδοχές προσωπικού 200 εκατ. ευρώ (οικογενειακή παροχή και στους δύο συζύγους, πρόσθετη μισθολογική παροχή που χορηγήθηκε σε υπαλλήλους ορισμένων υπουργείων, μισθολογικές προαγωγές στα Σώματα Aσφαλείας και στις Eνοπλες Δυνάμεις και νέες προσλήψεις).

β) Δαπάνες για ασφάλιση περίθαλψη 540 εκατ. ευρώ (αύξηση συντάξεων OΓA, EKAΣ, IKA).

γ) Λειτουργικές δαπάνες 30 εκατ. ευρώ.

Oι πληρωμές για τόκους αυξήθηκαν κατά 3,9% έναντι ετήσιου στόχου 2,9% και διαμορφώθηκαν στα 5.903 εκατ. ευρώ.

Oι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Eπενδύσεων εμφανίζονται αυξημένες κατά 43,1%.

Tο έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού λόγω της αύξησης των δαπανών του ΠΔE αυξήθηκε κατά 74,5% και διαμορφώθηκε στα 6,74 δις ευρώ έναντι ετήσιας πρόβλεψης 5,30 δις ευρώ.

Της Μαρίας Βουργανά