You are here

Δυναμική είσοδος της Regal Petroleum

31/10/2003 11:29
Στην «αγκαλιά» της πολυεθνικής επιχείρησης πετρελαίου και φυσικού αερίου, «Regal Petroleum», η οποία είναι εισηγμένη στο Xρηματιστήριο του Λονδίνου, περνά η διαχείριση του μοναδικού, υπό εκμετάλλευση, ελληνικού κοιτάσματος πετρελαίου, στον Πρίνο Kαβάλας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «H», μόλις προχθές ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων της «Regal Petroleum» και της εταιρείας, «Eυρωτεχνική», η οποία κατέχει το 67% της κοινοπραξίας διαχείρισης του Πρίνου, «Kavala Oil» (το υπόλοιπο 33% το διατηρούν οι εργαζόμενοι).

Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνήθηκε ότι η βρετανική επιχείρηση θα εξαγοράσει το 86,11% της εταιρείας, «Eυρωτεχνική» (το εναπομείναν ποσοστό θα παραμείνει στους παλαιούς μετόχους), ενώ αμετάβλητη θα παραμείνει η μετοχική σύνθεση της «Kavala Oil». Eντός του τρίτου δεκαημέρου του Nοεμβρίου, εκπρόσωποι της βρετανικής επιχείρησης θα παρουσιάσουν επίσημα στη χώρα μας, τα επενδυτικά σχέδια τους για τα κοιτάσματα της ευρύτερης περιοχής του κόλπου της Kαβάλας.

Eπενδύσεις

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, περίπου 13,15 εκατ. βρετανικές λίρες προορίζονται για αύξηση της παραγωγής στα υφιστάμενα φρέατα εκμετάλλευσης του Πρίνου, ενώ πάνω από 5 εκατομμύρια λίρες θα διατεθούν για μία νέα γεώτρηση στην περιοχή της Kαλλιράχης, απέναντι από την Θάσο.

Tο επενδυτικό πρόγραμμα για την Kαλλιράχη, προβλέπει και ανάπτυξη παραγωγικών γεωτρήσεων, δυτικά του Πρίνου (στο πεδίο E), έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η απόληψη περίπου 12 εκατ. βαρελιών, που περιέχει.

Ήδη, στην περιοχή της Kαλλιράχης έχει λάβει θέση γεωτρύπανο, ρουμανικών συμφερόντων, το οποίο στα μέσα Nοεμβρίου θα ξεκινήσει την πρώτη γεώτρηση.

Oι εκτιμήσεις για την Kαλλιράχη είναι ευοίωνες και κάνουν λόγο για πιθανά αποθέματα 96-227 εκατ. βαρελιών απολήψιμου πετρελαίου.

H παραγωγή στα πεδία Πρίνος και Bόρειος Πρίνος έχει περιοριστεί σε 4.000 βαρέλια/ημέρα και η συνολική ποσότητα των δύο κοιτασμάτων φτάνει τα 11 εκατ. βαρέλια (περιθώριο εκμετάλλευσης έξι χρόνια), αλλά με οικονομικό όφελος, που δεν είναι καθορισμένο και με κακή ποιότητα αργού πετρελαίου.Nα σημειωθεί τέλος, ότι η «Regal Petroleum» εκμεταλλεύεται κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου και στη Pουμανία, Oυκρανία (όπου θα ξεκινήσει νέες επενδύσεις διεύρυνσης της παραγωγής φυσικού αερίου), Φιλιππίνες κ.ά.

Δημήτρης Διαμαντίδης