You are here

Δυναμικό άνοιγμα της Πειραιώς για χρηματοδότηση της γεωργίας

31/01/2014 08:17
Tου Δημήτρη Διαμαντίδη

Επεκτείνει τη δραστηριότητά της στο πεδίο των χρηματοδοτήσεων προς τη γεωργία η Τράπεζα Πειραιώς και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να υπερπολλα-πλασιάσει τα προγράμματα συμβολαιακής γεωργίας που έχει συνάψει, τα οποία έφτασαν πέρυσι τα 18 και ο στόχος είναι να προσεγγίσουν τα 100 μέχρι το τέλος του 2014. Την ίδια στιγμή, σημαντικές είναι οι χρηματοδοτήσεις που κατευθύνει στη γεωργία η Πειραιώς και μέσω των ανοιχτών δανείων για όσους δεν θέλουν να ενταχθούν σε πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας.

Ειδικότερα, όπως επισήμανε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς, Χριστόδουλος Αντωνιάδης, στο κομμάτι των ανοιχτών δανείων των αγροτών δόθηκαν 215 εκατ. ευρώ το 2013 και ο αριθμός των «κόκκινων» δανείων σ' αυτή την κατηγορία είναι αμελητέος. «Η Πειραιώς έχει λάβει ως στρατηγική απόφαση να στηρίξει τον αγροτικό τομέα, είναι ίσως η μοναδική τράπεζα που κάνει κάτι τέτοιο», σημείωσε ο κ. Αντωνιάδης και τόνισε πως «ήμαστε σε θέση να ενισχύσουμε περαιτέρω τις χρηματοδοτήσεις στον αγροτικό τομέα, ενώ αντιλαμβανόμαστε τις ιδιαίτερες απαιτήσεις των γεωργικών εκμεταλλεύσεων».

«Επιδιώκουμε να διορθώσουμε ένα από τα δομικά λάθη της γεωργίας, που είναι πρώτα καλλιεργώ και μετά ψάχνω αγοραστές για το προϊόν μου», πρόσθεσε ο ίδιος και συνέχισε λέγοντας πως η Πειραιώς, ως διάδοχος της παλαιάς ΑΤΕ, δεν έχει εγγράψει καμία προσημείωση ή υποθήκη σε αγροτικές εκτάσεις, όπως γινόταν παλαιότερα σε εκτεταμένη μορφή με την ΑΤΕ.

Όχι στο «κούρεμα» στην ΕΒΖ

Την ίδια στιγμή, σε δηλώσεις του ο κ. Αντωνιάδης εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετος σε οποιοδήποτε «κούρεμα» του δανεισμού της ΕΒΖ, που περιήλθε στην Τράπεζα Πειραιώς από το «καλό» κομμάτι της ΑΤΕ. Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες πως η τράπεζα δεν προτίθεται να «κουρέψει», αλλά να αναχρηματοδοτήσει το δάνειο της ΕΒΖ, συνολικού ύψους 135 εκατ. ευρώ, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς υπογράμμισε ότι δεν έγινε ποτέ συζήτηση για «κούρεμα».

Όσο για την αναχρηματοδότηση και επιμήκυνση του δανείου της ΕΒΖ, αυτό, κατά τον ίδιο, απαιτεί και την εκπόνηση ενός επιχειρησιακού σχεδίου μακροπρόθεσμης ανάπτυξης της βιομηχανίας. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Αντωνιάδης δήλωσε πεπεισμένος πως η ΕΒΖ είναι μία ελκυστική εταιρεία, παρά τα προβλήματα που έχει σήμερα.

Να σημειωθεί, τέλος, για την ΕΒΖ πως σε προχθεσινή διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χ. Σταϊκούρα, καθώς και εκπροσώπων της εταιρείας και των παραγωγών, συμφωνήθηκε οι τιμές των ζαχαρότευτλων φέτος να προσεγγίσουν εκείνες του 2013, προκειμένου να είναι συμφέρουσες οι καλλιέργειες.