You are here

Δύο φίλτρα για την ένταξη στον ν. Κατσέλη

12/02/2019 10:48

Κυβέρνηση και εκπρόσωποι τραπεζών φέρεται να έκαναν χθες βήματα σύγκλισης σε ό,τι αφορά στη λύση για την προστασία της πρώτης κατοικίας από κόκκινα δάνεια, αλλά η οριστική απόφαση θα ληφθεί τις επόμενες ημέρες.

Κυβερνητικές πηγές μιλούν για «τελική διευθέτηση», διαψεύδοντας φήμες περί ενός προσωρινού συμβιβασμού λόγω εκλογικής χρονιάς.

Το Μαξίμου έχει επιβάλει «απαγορευτικό» ενόψει των νέων επαφών, ωστόσο φαίνεται ότι χθες συζητήθηκε να τεθούν δύο κριτήρια-φίλτρα για την ένταξη οφειλέτη στη νέα ρύθμιση:

* Το ένα αφορά την αντικειμενική αξία του ακινήτου (σ.σ. παρότι άλλες πηγές αναφέρονται σε εμπορική αξία).

* Το δεύτερο, το ύψος του υπολειπόμενου δανείου, πιθανώς σε συνάρτηση με την αξία του ακινήτου.

Ως προς το πρώτο, κυβερνητικός παράγοντας αναφέρει ότι «θα "κλειδώσει" σε νούμερο που θα υπερβαίνει ελαφρώς τις 200.000 ευρώ». Κατά τον ίδιο, η χθεσινή συζήτηση δεν «κλείδωσε» τα εισοδηματικά κριτήρια και την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη.

Ως προς το δεύτερο, δεν υπάρχει («ακόμα») συμφωνία στο ύψος του υπολειπόμενου ποσού.

Κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι το νέο πλαίσιο προστασίας «είναι κατά βάση συμπεριληπτικό» και «δεν θα αποκλείει μεγάλες ομάδες οφειλετών».

Προσθέτουν, πάντως, ότι το ζητούμενο είναι «η δυνατότητα των τραπεζών να απορροφήσουν τις νέες ρυθμίσεις», με την παραδοχή πως «όσο μεγαλύτερη είναι η περίμετρος προστασίας, τόσο μεγαλύτερες πιέσεις θα υποστούν οι τράπεζες».

Οι ίδιες πηγές, πάντως, αναγνωρίζουν ότι δεν μπορούν να επιβληθούν μονομερείς λύσεις από το Δημόσιο, όταν το τελευταίο δεν σηκώνει μέρος των βαρών.

«Θέλει δουλειά ακόμα»

Θετικό χαρακτηρίζουν τραπεζικές πηγές το κλίμα όσον αφορά στη χθεσινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό και στην οποία συμμετείχαν οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Eurobank, της Εθνικής, της Alpha Bank, της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ +4,99% και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Νικόλαος Καραμούζης.

«Το κλίμα ήταν καλό και αποτελεί τη βάση για την περαιτέρω συζήτηση», τόνισε στο Euro2day.gr ο διευθύνων σύμβουλος μίας εκ των συστημικών τραπεζών και πρόσθεσε: «Θέλει δουλειά ακόμα».

Τις επόμενες ημέρες, οι τράπεζες θα επεξεργασθούν τη δομή της πρότασης που τους παρουσίασε ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί και αναμένεται να γίνει -εκτός απροόπτου- νέα συνάντηση. Σύμφωνα με πηγές, στη χθεσινή συνάντηση υπήρξαν ενδείξεις συμβιβασμού και από τις δύο πλευρές, χωρίς ωστόσο να υπάρξει συμφωνία και να «κλειδώσει» οποιαδήποτε πτυχή του νέου νόμου που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη.

Αυστηρά κριτήρια

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση κατανοεί την ανάγκη θέσπισης αυστηρών κριτηρίων με στόχο την απομόνωση των στρατηγικά κακοπληρωτών από τις ευνοϊκές διατάξεις του νέου πλαισίου και οι λεπτομέρειες -ωστόσο κρίσιμες- θα διευθετηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Στην πρόταση της κυβέρνησης προβλέπεται η επιδότηση της δόσης του στεγαστικού δανείου κατά το 1/3 για τους οικονομικά αδύναμους, την ένταξη στις διατάξεις του και των δανείων που έχουν λάβει έμποροι και μικροί επιχειρηματίες με εγγύηση την πρώτη κατοικία, αλλά και άνοιγμα της βεντάλιας της προστασίας και σε άλλες εισοδηματικές ομάδες, με τον όρο ότι θα είναι συνεπείς στην αποπληρωμή των δόσεων.

Εξάλλου και ο υφιστάμενος νόμος προβλέπει πως αν ο δανειολήπτης δεν πληρώσει τρεις μηνιαίες δόσεις, βρίσκεται εκτός προστασίας. 

Πηγή: Euro2day