You are here

ΕΕ: Αναμένει αξιολόγηση Ελλάδας από τρόικα

27/05/2011 15:27
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αλλά και την τήρηση των στόχων του προγράμματος προσαρμογής (μνημονίου), προκειμένου να καθοριστούν τα επόμενα βήματα για ενδεχόμενη νέα στήριξη της Ελλάδας.

Αυτή είναι η θέση της Κομισιόν, που διατυπώθηκε σήμερα από την εκπρόσωπο Αμέλια Τόρες, η οποία κλήθηκε να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σχετικά με το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να μην καταβάλει τη πέμπτη δόση (3,3 δισ. ευρώ) προς την Ελλάδα τον Ιούνιο, εάν δεν εξασφαλιστεί η αναχρηματοδότηση της χώρας για τους επόμενους 12 μήνες.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, η θέση του ΔΝΤ δεν αποτελεί έκπληξη, διότι προβλέπεται από το καταστατικό λειτουργίας του. Πρόσθεσε, ότι οι χώρες της ευρωζώνης δεν μπορούν να αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα, πριν την ολοκλήρωση των συζητήσεων της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση. «Θα περιμένουμε πρώτα να δούμε την αξιολόγηση και τα μέτρα που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση και μετά θα δούμε τι θα κάνουμε », ανέφερε η εκπρόσωπος.

Η εκπρόσωπος, υπενθύμισε τις δηλώσεις που έκανε στην αρχή της βδομάδας ο Επίτροπος Ολι Ρεν, ο οποίος χαιρέτισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης προς την κατεύθυνση της παροχής δεσμεύσεων για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων το 2011 και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Τις χαρακτήρισε δεσμεύσεις ζωτικής σημασίας, τις οποίες θα πρέπει να δούμε και στην πράξη.

Η ελληνική κρίση απασχόλησε και τη Σύνοδο Κορυφής G8, δηλαδή των ηγετών των μεγαλύτερων οικονομικών του πλανήτη, στη Ντοβίλ της Γαλλίας. Σε κοινή γραπτή δήλωση που εξέδωσαν από την γαλλική πόλη , οι Πρόεδροι της ΕΕ και της Κομισιόν Χέρμαν Βαν Ρόμπει και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αναφέρουν ότι στη διάρκεια της Συνόδου διαπίστωσαν την αποφασιστικότητα όλων των εταίρων να αντιμετωπίσουν σε κάθε περιοχή του πλανήτη ζητήματα, που θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν την παγκόσμια ανάκαμψη, της οποία όλοι επιθυμούν την επιτάχυνση. «Η δράση της Ευρώπης έναντι της κρίσης δημοσίου χρέους που αντιμετωπίσουν ορισμένα κράτη μέλη της ευρωζώνης αναγνωρίζεται και υποστηρίζεται σαφώς απ΄ όλους», καταλήγουν οι δύο κοινοτικοί αξιωματούχοι.