You are here

ΕΕ: Λήξη ενισχυμένης εποπτείας για Ελλάδα

10/08/2022 17:24

Το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας κάτω από το οποίο βρίσκεται τα τελευταία χρόνια η οικονομία της Ελλάδας δεν πρόκειται να ανανεωθεί στις 20 Αυγούστου, καθώς η χώρα έχει εκπληρώσει τις πλείστες από τις δεσμεύσεις της, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η ανθεκτικότητα της οικονομίας της χώρας έχει βελτιωθεί κατά ουσιαστικό τρόπο, μειώνοντας σημαντικά τους κινδύνους δευτερογενών επιπτώσεων στην οικονομία της ευρωζώνης, κάτι που σημαίνει πως δεν χρειάζεται πλέον η διατήρηση της χώρας υπό καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Η Κομισιόν έχει ήδη ενημερώσει την ελληνική κυβέρνηση με επιστολή από τον εκτελεστικό Αντιπρόεδρο Βάλντις Ντομπρόβσκις και τον Επίτροπο Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι προς τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Όπως ανακοινώθηκε, η απόφαση λήφθηκε μετά από ανταλλαγή απόψεων με την ελληνική κυβέρνηση μεταξύ άλλων στην τελευταία συνεδρία του Eurogroup που πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιουνίου. Η Ελλάδα θεωρείται πως έχει υλοποιήσει αποτελεσματικά τις μεταρρυθμίσεις και έχει εκπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των δεσμεύσεων που ανέλαβε μετά την έξοδό της από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής τον Ιούνιο του 2018.

Οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει δεσμευτεί να προχωρήσει η Ελλάδα και εκκρεμούν θα συνεχίσουν να παρακολουθούνται, στο πλαίσιο της πρώτης έκθεσης μεταπρογραμματικής εποπτείας που θα εκδοθεί τον προσεχή Νοέμβριο, ανοίγοντας ενδεχομένως το δρόμο για την έγκριση της τελικής δόσης των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, ενώ σημαντικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις περιέχονται επίσης στο ελληνικό Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητα.

Όπως επισημαίνεται, η Ελλάδα κατάφερε να προχωρήσει με την υλοποίηση πολιτικών και μεταρρυθμίσεων παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας και της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.