You are here

ΕΕΤΤ: Μειώσεις στα τιμολόγια κινητής τηλεφωνίας

30/06/2003 15:41
Μειώσεις στα τιμολόγια των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας προτίθεται να ζητήσει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) από τις τρεις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ, Μανώλης Γιακουμάκης προτίθεται να καλέσει σε συζήτηση, ίσως και εντός της εβδομάδας, τις εταιρίες, Cosmote, Vodafone και Telestet, προκειμένου να τους ζητήσει σημαντική μείωση των τελών τερματισμού κλήσεις, καθώς το ποσό των 0,18 – 0,19 ευρώ ανά λεπτό που χρεώνουν σήμερα τους συνδρομητές τους για κλήσεις από σταθερό τηλέφωνο είναι από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Δ. Ευρώπη γενικότερα.

Η διοίκηση της ΕΕΤΤ κατέληξε σε αυτήν την κίνηση, έχοντας στα χέρια της, μελέτη της βρετανικής εταιρείας συμβούλων Analysis, με την οποία επιβεβαιώνεται η παραπάνω διαπίστωση.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι το περιθώριο κέρδους EBITDA των ελληνικών εταιριών κινητής τηλεφωνίας (40% έως 42%), είναι κατά πολύ ψηλότερο σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, όπου το EBITDA στον κλάδο κυμαίνεται μεταξύ 20 και 25%.

Ακόμη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ αναμένεται ότι θα ζητήσει την άμεση μείωση των τελών τερματισμού κλήσης κατά περίπου 15%, καθώς κι την περαιτέρω μείωση τους έως το τέλος του 2003, ώστε να προσεγγίσουμε τις χρεώσεις οι οποίες ισχύουν σήμερα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και κυμαίνονται από 0,10 έως 0,12 ευρώ ανά λεπτό για κλήσεις από σταθερά προς κινητά τηλεπικοινωνιακά δίκτυα.

Αξιοσημείωτο είναι ακόμη ότι βασική επιλογή των περισσότερων ανεξάρτητων διοικητικών τηλεπικοινωνιών αρχών της Δ. Ευρώπης είναι η συνεχής μείωση των τελών τερματισμού κλήσης, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα την πρόσφατη συμφωνία της βρετανικής αρχής και των εκεί εταιρειών κινητής τηλεφωνίας να μειώνουν τα τέλη τερματισμού κατά 15% ετησίως και για τρία συνεχή χρόνια.

Να επισημάνουμε ακόμη ότι τον Μάρτιο του 2002 τα τέλη τερματισμού των ελληνικών εταιρειών ήταν της τάξεως των 0,26 ευρώ ανά λεπτό και με απόφαση πάλι της ΕΕΤΤ αναγκάστηκαν τόσο η Cosmote όσο και η Vodafone να προχωρήσουν σε μειώσεις της τάξεως του 30% και να φτάσουν στα σημερινά επίπεδα των 0,18 έως 0,19 ευρώ ανά λεπτό, ενώ σε μειώσεις οδηγήθηκε για λόγους ανταγωνισμού και η Telestet, η οποία σήμερα χρεώνει με 0,21 ευρώ ανά λεπτό.

Τέλος ανάμεσα στις προθέσεις του κ. Γιακουμάκη, είναι να ζητήσει από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, πέραν ων περικοπών στα τέλη τερματισμού, και δραστικές μειώσεις των υπολοίπων τιμολογίων τους, καθώς, όπως προαναφέρθηκε, το περιθώριο κέρδους τους θεωρείται ιδιαιτέρως υψηλό, γεγονός το οποίο δίνει τη δυνατότητα για σημαντικές μειώσεις κατά τη διάρκεια του 2003.