You are here

Εφάπαξ: Ερχεται προκαταβολή 80% για να μειωθεί η λίστα αναμονής

22/04/2019 16:28

Την επίσπευση της διαδικασίας έκδοσης των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης επιδιώκει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, καθώς παρά τις διαβεβαιώσεις ότι τα ληξιπρόθεσμα μειώνονται, η πραγματικότητα δείχνει ότι οι αιτήσεις σε αναμονή ενδέχεται να ξεπερνούν τις 200.000.

Στο σχέδιο νόμου με τις 120 δόσεις, που τελικά αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή μετά το Πάσχα, θα περιληφθεί διάταξη που προβλέπει την προκαταβολή μέρους από το ποσό που αντιστοιχεί στην εφάπαξ παροχή που χορηγεί το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ).

Τη διάταξη «φωτογράφισε» ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας την Παρασκευή στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1. Σε ερώτηση για τις εκκρεμότητες, ο υφυπουργός δήλωσε πως εξετάζονται λύσεις στο πρόβλημα, ώστε να δίνεται ένα μεγάλο μέρος -π.χ. το 80%- ως προσωρινή παροχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η προπληρωμή αφορά τον κλάδο πρόνοιας του ΕΤΕΑΕΠ, καθώς εκκρεμούν περισσότερες από 25.000 αιτήσεις.

Συνολικά, οι εκκρεμότητες σε ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ εκτιμάται ότι ξεπερνούν τις 200.000 αιτήσεις. Μόνο στον ΕΦΚΑ, όπως προκύπτει από έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Στρατηγικής και Ανάπτυξης του φορέα, με ημερομηνία 5/4/2019 οι εκκρεμείς αιτήσεις κύριων συντάξεων την 31η Μαρτίου 2019 ήταν 97.337. Σε αυτές δεν υπολογίζονται μάλιστα οι εκκρεμότητες του Δημοσίου (πρώην Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους). Στο ΕΤΕΑΕΠ, όπως προκύπτει από την εισήγηση του ΕΦΚΑ για την παράταση της λειτουργίας των κλιμακίων επίσπευσης στην έκδοση των εκκρεμών συντάξεων έως το τέλος 2019, εκκρεμούν τουλάχιστον 96.042 αιτήσεις συνταξιοδότησης. Μόνο στον τομέα των εφάπαξ, που σχεδιάζεται η προπληρωμή του 80%, σε αναμονή βρίσκονται σχεδόν 25.000 αιτήσεις.

Να σημειωθεί ότι με έγγραφό της, η διοίκηση του ΕΦΚΑ προέβη σε αλλαγή και στη διαδικασία αναγνώρισης χρόνου ασφάλισης για τους μισθωτούς που έχουν χάσει τα ένσημά τους, με στόχο την επιτάχυνση στην απονομή των συντάξεων. Η διαδικασία αφορά τις περιπτώσεις αυτές που τα ένσημα χάθηκαν πριν από το 2002, καθώς από το 2002 και μετά τα ένσημα των μισθωτών είναι μηχανογραφημένα.

Βάσει της διάταξης που αναμένεται να προωθηθεί στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας, η προκαταβολή θα έχει καθολική εφαρμογή σε όλα τα Ταμεία Πρόνοιας, είτε του Δημοσίου είτε του ιδιωτικού τομέα, είτε των Ταμείων Πρόνοιας των αυτοαπασχολουμένων (γιατρών, μηχανικών και δικηγόρων) και θα καταβάλλεται από τη στιγμή που εκδίδεται η οριστική τους σύνταξη.

Στην πράξη, δεν θα μπορούν να κάνουν χρήση της διάταξης όσοι λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη. Θα πρέπει ο ΕΦΚΑ να έχει εκδώσει την προσωρινή σύνταξη, ώστε ο δικαιούχος να λάβει το 80% του εφάπαξ, που βάσει υπολογισμών, στο περίπου, θα αντιστοιχεί στις εισφορές που κατέβαλε για πρόνοια, στα έτη ασφάλισης. Το υπόλοιπο 20% του ποσού θα πληρώνεται κανονικά, βάσει της ημερομηνίας κατάθεσης της συνταξιοδοτικής τους απόφασης στο ΕΤΕΑΕΠ.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται η πρώτη πληρωμή της προκαταβολής του 80% του εφάπαξ να εφαρμοστεί πρώτα στους περίπου 1.900 συνταξιούχους των δήμων που δικαιούνται εφάπαξ από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοτικών Υπαλλήλων (ΤΑΔΚΥ-ΕΤΕΑΕΠ).

Εν τω μεταξύ, ο κ. Πετρόπουλος στη συνέντευξή του, αναφερόμενος στις συντάξεις χηρείας, αποκάλυψε πως καμία σύνταξη χηρείας δεν θα περικοπεί λόγω ηλικιακού ορίου καθώς έχει δοθεί εντολή να γίνουν οι πληρωμές των συντάξεων του μηνός Μαΐου όπως τους προηγούμενους μήνες, παρότι δηλαδή δεν θα έχει ψηφιστεί η σχετική διάταξη. Αντίθετα, το ποσοστό της δικαιούμενης παροχής από 50%