You are here

Εφιάλτης δίχως τέλος με τα spreads

07/04/2010 09:28
Του Κώστα Τσαχάκη

Η ξέφρενη πορεία των spreads η οποία επιβαρύνει υπέρμετρα το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου προκαλεί νευρική κρίση στο οικονομικό επιτελείο.

Χθες η αφορμή για το κερδοσκοπικό παιχνίδι που έστειλε το spread του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου (διαφορά απόδοσης σε σχέση με το αντίστοιχο γερμανικό) στις 408 μονάδες βάσης ή 4,08% αποτέλεσε η δήλωση «ανώνυμου αξιωματούχου» σε διεθνές πρακτορείο πως η Ελλάδα επιθυμεί να τροποποιήσει τη συμφωνία για τον μηχανισμό στήριξης ώστε να παρακάμψει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η δήλωση αυτή διαψεύστηκε κατηγορηματικά αργά το μεσημέρι από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου αλλά το κακό είχε γίνει καθώς οι 408 μονάδες αποτελούν νέο αρνητικό ρεκόρ για το spread μετά τις 405 μονάδες στις 28 Ιανουαρίου 2010.

Την αγορά ομολόγων επηρέασαν αρνητικά και τα σενάρια περί ανοδικής αναθεώρησης του ελλείμματος του 2009.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών αναθεωρεί επί τα χείρω το δημοσιονομικό έλλειμμα του περασμένου χρόνου σε επίπεδα που προσεγγίζουν το 13,5% έναντι 12,7% που ήταν η εκτίμηση στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Πάντως υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου υποστήριζε πως δεν αλλάζει ο στόχος για αποκλιμάκωση του ελλείμματος κατά 4 μονάδες του ΑΕΠ στο 8,7% το τρέχον έτος κι αυτό καθώς έχουν ληφθεί μέτρα που αν υλοποιηθούν κατά γράμμα οδηγούν σε μείωση του κατά 6,4 μονάδες του ΑΕΠ.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι η εκτίναξη των spreads είχε ως αποτέλεσμα το ευρώ να υποχωρήσει έως και 1,5% σε σχέση με το δολάριο και το ελληνικό χρηματιστήριο να πέσει κατά 2,21%.