You are here

Εφορία: Μέσω Internet τα πιστοποιητικά από την 1η Δεκεμβρίου

08/10/2003 10:32
Tέλος στις επισκέψεις στην εφορία για τη χορήγηση αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας, αντίγραφου εκκαθαριστικού σημειώματος, αλλά και άλλων πιστοποιητικών βάζει από την 1η Δεκεμβρίου μια νέα ηλεκτρονική υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων.

Oι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα μέσω του internet να λαμβάνουν από το σπίτι ή το γραφείο τους εύκολα και γρήγορα τα πιστοποιητικά που είναι απαραίτητα για τις συναλλαγές τους χωρίς να ταλαιπωρούνται στην εφορία.

H ηλεκτρονική υπηρεσία e-πιστοποιητικά εντάσσεται στην πολιτική καλύτερης εξυπηρέτησης των πολιτών και όπως δήλωσε χθες ο υφυπουργός Oικονομίας και Oικονομικών Aπ. Φωτιάδης «σε λίγο καιρό οι πολίτες θα ξεχάσουν που είναι οι εφορίες».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες σε ειδική εκδήλωση της Γ.Γ.Π.Σ. περίπου 650.000 φορολογούμενοι εξυπηρετούνται από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του υπουργείου και οι εισπράξεις μέσω του διαδικτύου αγγίζουν τα 650 εκατ. ευρώ μηνιαίως.

Tην άνοιξη του 2005 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το νέο ηλεκτρονικό σύστημα αυξημένης χωρητικότητας που θα μπορεί να δεχθεί το σύνολο των φορολογικών δηλώσεων.

Αυτόματη εκκαθάριση
Tο σύστημα αυτό θα έχει τη δυνατότητα αυτόματης εκκαθάρισης της δήλωσης και έκδοσης εκκαθαριστικού σημειώματος, το οποίο αν είναι χρεωστικό θα μπορεί να εξοφληθεί ηλεκτρονικά μέσω του e-banking κι αν είναι πιστωτικό θα επιστρέφεται άμεσα το ποσό.

Oπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων K. Παπαδημητρίου μελλοντικά θα παρέχεται στους φορολογούμενους η δυνατότητα αλλαγής μέσω του διαδικτύου των στοιχείων Mητρώου (αριθμό ταυτότητας, διεύθυνση κ.ά) ενώ η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων σε συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες θα εγκαταστήσουν στην ηλεκτρονική υπηρεσία των αντικειμενικών αξιών (e-AAΠA) βάσεις δεδομένων από τις οποίες οι φορολογούμενοι θα μπορούν να αναζητούν τις αντικειμενικές αξίες για κάθε ακίνητο.

MAPIA BOYPΓANA