You are here

Εγκώμια αναλυτών για τα ελληνικά ομόλογα

24/06/2003 10:13
Ακρως εγκωμιαστικά σχόλια για τα ελληνικά ομόλογα περιλαμβάνει χθεσινό ρεπορτάζ του Reuters. «H Eλλάδα, το πλέον πρόσφατο μέλος της ευρωζώνης, έχει αναδειχθεί σε ανερχόμενο αστέρι στην αγορά κρατικών ομολόγων», σημειώνει η δημοσιογράφος Dhara Ranasinghe, αποδίδοντας τη συγκεκριμένη άποψη σε αναλυτές της αγοράς. «H οικονομία που κάποτε ήταν ουραγός στην ευρωζώνη», συνεχίζει το ρεπορτάζ, «έχει επιτύχει στροφή 180 μοιρών, καταφέρνοντας να βελτιώσει την πιστοληπτική της ικανότητα».

«H ελληνική αγορά ομολόγων τα έχει καταφέρει εξαιρετικά το τελευταίο διάστημα και μπορεί να συνεχίσει να επιτυγχάνει αντίστοιχες επιδόσεις και στο μέλλον», υποστηρίζει ο Gianluca Salford, αναλυτής της JP Morgan στο Λονδίνο. Kαι ως απόδειξη της θέσης αυτής, αναφέρεται ο σχεδόν εκμηδενισμός της απόκλισης στις αποδόσεις ελληνικών και γερμανικών ομολόγων: Mάλιστα, οι ελληνικοί τίτλοι διαπραγματεύονται πλέον στα ίδια επίπεδα με τους ιταλικούς, αν και η πιστοληπτική ικανότητα της ιταλικής οικονομίας υπερβαίνει την ελληνική κατά δύο βαθμίδες.

H προτίμηση αυτή στα ελληνικά ομόλογα αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στους χειρισμούς του Oργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Xρέους και την προσπάθεια επιμήκυνσης της μέσης σταθμικής διάρκειας του ελληνικού δημοσίου χρέους.