You are here

Εγκρίθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων η πρόταση για Προανακριτική για το σκάνδαλο Novartis

22/02/2018 07:46

Υπέρ της κυβερνητικής πρότασης για σύσταση Προανακριτικής επιτροπής για το σκάνδαλο Novartis και για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα, ψήφισε η Ολομέλεια της Ελληνικής Βουλής σε μια διαδικασία που κράτησε περισσότερες από είκοσι ώρες και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 6 το πρωί της Πέμπτης.

Η διαδικασία της ψηφοφορίας έγινε ξεχωριστά για το κάθε πρόσωπο και τα αποτελέσματα, αλφαβητικά ήταν:
Για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο: 188 ναι, 4 παρών και 26 άκυρα.
Για τον Ευάγγελο Βενιζέλο: 185 ναι, 6 παρών και 26 άκυρα.
Για τον Άδωνι Γεωργιάδη: 186 ναι, 6 παρών και 26 άκυρα.
Για τον Γιώργο Κουτρουμάνη: 180 ναι, 1 όχι, 11 παρών και 25 άκυρα.
Για τον Ανδρέα Λοβέρδο: 186 ναι, 4 παρών και 27 άκυρα.
Για τον Ανδρέα Λυκουρέντζο: 180 ναι, 2 όχι, 8 παρών και 28 άκυρα.
Για τον Παναγιώτη Πικραμμένο: 170 ναι, 8 όχι, 12 παρών και 28 άκυρα.
Για τον Μάριο Σαλμά: 159 ναι, 17 όχι, 16 παρών και 26 άκυρα.
Για τον Αντώνη Σαμαρά: 182 ναι, 3 όχι, 6 παρών και 27 άκυρα.
Για τον Γιάννη Στουρνάρα: 182 ναι, 2 όχι, 6 παρών και 28 άκυρα

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας παρίσταντο στην αίθουσα αλλά δεν προσέρχονταν στις κάλπες. ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή ψήφισαν υπέρ για όλα τα πρόσωπα.  Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού έριξαν σε όλες τις κάλπες ψηφοδέλτιο στο οποίο αναγράφεται «"Ναι στην σύσταση Επιτροπής για Προκαταρκτική Εξέταση (με πλήρεις αρμοδιότητες σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής», τα οποία καταμετρήθηκαν ως άκυρα.

 «Αδιαφάνεια, διαβλητότητα, αλαζονεία και εκφυλισμός» είναι τα χαρακτηριστικά μιας «πολυάριθμης οικονομικής και πολιτικής ελίτ» που οδήγησε τη χώρα στην χρεοκοπία, υποστήριξε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την τοποθέτησή του από το βήμα της Βουλής. Χαρακτήρισε το σκάνδαλο Novartis ως το μεγαλύτερο της ελληνικής ιστορίας, το οποίο, όπως υποστήριξε, προκάλεσε στο ελληνικό Δημόσιο ζημία 3 δισ. ευρώ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η βούληση της κυβέρνησης είναι να ανταποκριθεί στην εντολή του ελληνικού λαού που «μετά την ύβρη, ζητά την κάθαρση και τη Νέμεση», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η Ολομέλεια της Βουλής δεν διερευνά επί του παρόντος ποινικές ευθύνες, και ότι ο ίδιος αναγνωρίζει το τεκμήριο της αθωότητας των φερόμενων ως εμπλεκομένων μέχρι αποδείξεως του εναντίου από τη Δικαιοσύνη.

Παρ’ όλα αυτά επέμεινε στη διάσταση της πολιτικής ευθύνης, διατυπώνοντας προς τα αντιπολιτευόμενα κόμματα το ερώτημα «πώς, λοιπόν, προέκυψε αυτό το σκάνδαλο; Ποιοι ευθύνονται για αυτό;». Απευθυνόμενος προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Τσίπρας του απέδωσε έλλειψη πολιτικού διαμετρήματος, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν ανέλαβε την πολιτική ευθύνη που του αναλογεί, όπως έπραξε η κυβέρνηση Καραμανλή για την υπόθεση του Βατοπεδίου, το 2008.

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τις τοποθετήσεις των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου στην ελληνική Βουλή ως το «μεγαλύτερο δώρο στην κυβερνητική πλειοψηφία, καθώς θυμίζουν στον ελληνικό λαό τη σκοτεινή τους περίοδο», όπως είπε. Ως προς τον θεσμό των προστατευόμενων μαρτύρων, ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστήριξε ότι ενώ η αντιπολίτευση τους λοιδορεί, σε άλλες χώρες θεωρούνται ήρωες.

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε την Εθνική Αντιπροσωπεία να υπερψηφίσει τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής της Βουλής ως τον μοναδικό θεσμικά προβλεπόμενο τρόπο για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τοποθέτησή του, κατηγόρησε την κυβέρνηση για στοχοποίηση, σπίλωση και συκοφάντηση των πολιτικών της αντιπάλων, για την οποία χρησιμοποιεί «πληρωμένα φερέφωνα», όπως υποστήριξε. «Γιατί εξαιρείτε τον κ. Κουρουμπλή από τη διερεύνηση της υπόθεσης;», διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι εάν η κυβέρνηση πίστευε στην αθωότητά του, θα έπρεπε η ίδια να επιδιώκει να διερευνηθεί ώστε να αποδειχθεί η μη εμπλοκή του.

Ο κ. Μητσοτάκης αποδέχτηκε την ύπαρξη σκανδάλου Novartis, το οποίο, όπως είπε, είναι παγκόσμιο και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Σημείωσε, ωστόσο, ότι ενώ σε άλλες χώρες οι δικαστικές αρχές προβαίνουν στη διαλεύκανση της υπόθεσης, η ελληνική κυβέρνηση μετατρέπει τη διαδικασία σε «δίωξη προσώπων με κουκουλοφόρους μάρτυρες». Στον ίδιο τόνο, κατηγόρησε την κυβέρνηση ως ένοχη «μιας συστηματικής απόπειρας δολοφονίας χαρακτήρων», μέσα από έναν «θεσμικά και πολιτικά ανήθικο τρόπο χειρισμού της υπόθεσης». Παράλληλα, απηύθυνε προς τον Έλληνα πρωθυπουργό το ερώτημα των πρωτοβουλιών που έχει πάρει ο ίδιος για την εξυγίανση στον χώρο της Υγείας και του φαρμάκου, ενώ υποστήριξε ότι «όπως δείχνουν τα στοιχεία, τα κέρδη της Νovartis έχουν αυξηθεί» επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ως προς τις προτάσεις του κόμματός του, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η ΝΔ επιθυμεί να «υπάρξει φως στο σκοτάδι, να τιμωρηθούν οι ένοχοι όπου και αν βρίσκονται, να ξηλωθεί το κύκλωμα, να ζητηθούν αποζημιώσεις από την εταιρία για τη ζημία που προκάλεσε στο Ελληνικό Δημόσιο, και να γίνουν οι νομοθετικές αλλαγές που θα εξασφαλίσουν ότι ανάλογά φαινόμενα δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον». Ωστόσο, υπογράμμισε σε όλους τους τόνους ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα πρέπει να έρθουν και να καταθέσουν στη Βουλή και κατ’ αντιπαράσταση με τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους. «Μην τολμήσετε να κλείσετε την επιτροπή πριν να έρθουν όλα στο φως», είπε ο κ. Μητσοτάκης προς την κυβέρνηση, διατυπώνοντας τη θέση ότι «η δημοκρατία εκδικείται αυτούς που την επικαλούνται περισσότερο».

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση για «σκευωρία με στόχο την σπίλωση των πολιτικών της αντιπάλων», σε μια διαδικασία που στήνεται «μεθοδικά και δόλια», όπως είπε. Παράλληλα, υποστήριξε ότι το σκάνδαλο Novartis είναι υπαρκτό και θα πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος ώστε να λάμψει η αλήθεια. Διευκρίνισε ότι το κόμμα της τίθεται υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής με πλήρη ανακριτικά καθήκοντα, υπό την προϋπόθεση ότι οι μάρτυρες θα έρθουν να καταθέσουν στη Βουλή και μάλιστα κατ’ αντιπαράσταση με τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας υποστήριξε ότι το σκάνδαλο Novartis εντάσσεται στο πλαίσιο του εντεινόμενου ανταγωνισμού μονοπωλιακών συμφερόντων που υπερβαίνουν τον κλάδο των φαρμάκων. Σημείωσε ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής, η οποία πρέπει να διερευνήσει όλους τους εμπλεκόμενους στο φάρμακο, του κ. Κουρουμπλή συμπεριλαμβανομένου. Πρόσθεσε ότι η επιτροπή θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, την πλήρη αντίθεση του ΚΚΕ στον νόμο με τον οποίο καθιερώθηκαν, ο οποίος ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες, όπως είπε.

Ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, κατά την ομιλία του, ζήτησε την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και σημείωσε ότι δεν θα ψηφίσει υπέρ της παραπομπής του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά, προκειμένου να τον διευκολύνει να καταθέσει ως μάρτυρας όσα γνωρίζει για την υπόθεση.

Τέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης ζήτησε να μην συμπεριληφθούν τα ονόματα των δύο πρώην πρωθυπουργών στη διερεύνηση της υπόθεσης.

ΚΥΠΕ