You are here

Εισαγγελική παρέμβαση για κατάρρευση της Τράπεζας Θεμάτων

30/05/2023 16:54

Διαστάσεις παίρνει το ζήτημα της Τράπεζας Θεμάτων στην Ελλάδα, η οποία για δεύτερη ημέρα σήμερα αντιμετωπίζει πρόβλημα, αποδιδόμενο σε ευρείας κλίμακας κυβερνοεπιθέσεις, γεγονός που προκάλεσε την παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου.

Συγκεκριμένα, χθες Δευτέρα 29 Μαΐου και σήμερα Τρίτη 30 Μαΐου και εν μέσω εξετάσεων στα Λύκεια της χώρας, η Τράπεζα Θεμάτων, την οποία χειρίζεται το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) στις υποδομές του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Ερευνάς (ΕΔΥΤΕ) και από την οποία προκύπτει το 50% των θεμάτων των εξετάσεων παρουσίασε τεχνική κατάρρευση.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας και το ΙΕΠ, τα σοβαρά τεχνικά ζητήματα, εν μέσω μιας κρίσιμης για τους μαθητές εξεταστικής περιόδου και ενόψει των Πανελλαδικών οφείλονται σε μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση που δέχθηκε η πλατφόρμα.

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος, με παρέμβασή του, ζήτησε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αντώνη Ελευθεριάνο την κινητοποίηση του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Όπως αναφέρεται στην εισαγγελική παραγγελία, κατά τη διάρκεια της έρευνας για τον εντοπισμό των δραστών, οι Αρχές δύνανται να προβούν και σε άμεσες κατασχέσεις ευρημάτων και στοιχείων σχετικών με την υπόθεση.

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος του ΙΕΠ Γιάννης Αντωνίου, σε ραδιοφωνική του παρέμβαση στον ΣΚΑЇ, έκανε λόγο για τη «μία από τις μεγαλύτερες κυβερνοεπιθέσεις που έχει ζήσει η χώρα». Διαβεβαίωσε, παράλληλα, ότι οι αρμόδιοι φορείς έχουν επιληφθεί του ζητήματος και επιχειρούν να το επιλύσουν, ενώ υποστήριξε ότι αντίστοιχα προβλήματα δεν πρόκειται να υπάρξουν με τις Πανελλαδικές εξετάσεις.