You are here

Εισηγμένες: Ρεκόρ καταγράφουν φέτος τα μερίσματα

03/12/2020 09:31

Όταν το Μάρτιο ανακοινώνονταν τα πρώτα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οι επενδυτές είχαν ανησυχήσει έντονα για τις φετινές προοπτικές των εισηγμένων εταιρειών και η πλειονότητα αυτών είχε προβλέψει πως οι διανομές μετρητών προς τους μετόχους τους θα ήταν δραστικά μειωμένες εξ’ αιτίας της υπάρχουσας αβεβαιότητας.

Βλέποντας ωστόσο τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, εύκολα διαπιστώνει κάποιος πόσο έξω έπεσαν: 33 εισηγμένες διένειμαν φέτος υψηλότερα ποσά από πέρυσι, 9 ακριβώς τα ίδια και 21 μικρότερα από το 2019.

Τα πράγματα όμως εξελίχθηκαν ακόμη πιο καλά για τους επενδυτές του ΧΑ, ιδίως αν συνεκτιμηθεί ότι:

  • Αρκετές εταιρείες (π.χ. ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, JUMBO, Quest Holdings, Παπουτσάνης, Inform Λύκος, Μύλοι Κεπενού, Alpha Trust ΑΕΔΑΚ) έστειλαν τους μετόχους τους στο ταμείο για περισσότερες από μία φορά μέσα στο 2020.
  • Οι χρηματικές διανομές δεν σταματούν ούτε και μέσα στο Δεκέμβριο, τον τελευταίο μήνα του έτους (πολύ πιθανόν κάποιες εταιρείες να συνεκτίμησαν ότι εκτάκτως τα φετινά μερίσματα δεν θα επιβαρυνθούν μέσα στο 2021 με εισφορά αλληλεγγύης, που φτάνει έως και το 10%).

Ειδικότερα, μέσα στο Δεκέμβριο, πέρα από την διανομή προμερίσματος από την Prodea ΑΕΕΑΠ και την αναμενόμενη επιστροφή κεφαλαίου της ΕΛΒΕΕΛΒΕ +1,89% Ενδυμάτων, έχουμε μέχρι στιγμής:

α) Τη διανομή μερίσματος 0,045 ευρώ ανά μετοχή (+50% σε σχέση με πέρυσι) από την Entersoft, με τη διοίκηση να εξηγεί πως τον Ιούνιο λόγω αβεβαιότητας είχε αποφασίσει να ακολουθήσει αμυντική τακτική και τώρα που τα πράγματα εξελίχθηκαν καλύτερα, προχώρησε στη διανομή αυτή.

β) Τη δεύτερη διανομή (0,30 ευρώ ανά μετοχή αυτή τη φορά) από την Quest Holdings, με τον κ. Θεόδωρο Φέσσα να αποδίδει το γεγονός στο ότι η εταιρεία πήγε καλύτερα απ’ ότι περίμενε μετά τη λήξη του πρώτου lock down και πως από του χρόνου θα συνεχίσει την πολιτική «συγκρατημένων χρηματικών διανομών» έτσι ώστε να χρηματοδοτούνται και οι επενδύσεις του Ομίλου.

γ) Τους Μύλου Κεπενού να συγκαλούν γενική συνέλευση με στόχο τη διανομή κερδών παρελθουσών χρήσεων (η τακτική γενική συνέλευση είχε ήδη εγκρίνει μέρισμα, το οποίο διανεμήθηκε).

δ) Το Μουσικό Οίκο Νάκα να διανέμει μέσω μερίσματος και επιστροφής κεφαλαίου ποσό πολλαπλάσιο από την ετήσια κερδοφορία του.

ε) Την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή να καλεί εκ νέου τους μετόχους της προκειμένου να αποφασίσουν τη διανομή επιπλέον 0,17 ευρώ ανά μετοχή.

στ) Μια ακόμη αποκοπή μερίσματος από την JUMBO.

Εκτιμήσεις για το 2021

Βέβαια, οι προβλέψεις για το 2021 αναφέρονται συνολικά σε χαμηλότερες χρηματικές διανομές από τις εισηγμένες εταιρείες, γεγονός που αποδίδεται στις χειρότερες φετινές τους οικονομικές επιδόσεις (επηρεασμός από την πανδημία), αλλά και στην εκτίμηση ότι το πρώτο μισό της επόμενης χρονιάς (περίοδος κατά την οποία αποφασίζονται συνήθως τα μερίσματα) αναμένεται να είναι χειρότερο και περισσότερο αβέβαιο από το δεύτερο εξάμηνο του ίδιου έτους.

Ο ΟΠΑΠ, για παράδειγμα, φαίνεται πως θα μοιράσει μικρότερο ποσό στους μετόχους του, όχι μόνο λόγω των επιδόσεών του, αλλά και γιατί φέτος έδωσε έκτακτο μέρισμα από κέρδη προηγούμενων χρήσεων.

Επίσης, είναι αμφίβολο αν θα διανείμει κάποιο μικρό μέρισμα η Motor Oil, ενώ -σύμφωνα με τους αναλυτές- μικρότερες είναι οι σχετικές πιθανότητες για τα Ελληνικά Πετρέλαια (ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι δύο εταιρείες δεν προχώρησαν φέτος σε διανομές προμερισμάτων).

Παράλληλα, εταιρείες από τους κλάδους των μεταφορών, του τουρισμού, των ξενοδοχείων και του λιανικού εμπορίου που επλήγησαν έντονα από την κρίση είτε δεν αναμένεται να προχωρήσουν φέτος (σε αντίθεση με πέρυσι) σε καμιά χρηματική διανομή (π.χ. Attica Group), είτε στην καλύτερη των περιπτώσεων θα μοιράσουν μικρότερα ποσά (π.χ. Autohellas, ΓΕΚΕ).

Όλα δείχνουν ότι η JUMBO θα μειώσει το 2021 τις χρηματικές διανομές, όχι μόνο λόγω της μειωμένης κερδοφορίας της, αλλά και εξ’ αιτίας των τόσο μεγάλων ποσών που έδωσε μέσα στο 2020.

Παρ’ όλα αυτά, κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι οι χρηματικές διανομές του 2021 μπορεί μεν να είναι μειωμένες σε σχέση με φέτος, αλλά δεν θα είναι ευκαταφρόνητες, ιδίως αν συνεκτιμηθεί ότι: α) Αφορούν μια συγκυριακή χρονιά, που επηρεάστηκε δυσμενώς από ακραίες καταστάσεις β) Όπως δείχνουν τα πράγματα, ακόμη και σ’ αυτή τη συγκυριακή χρονιά, η μέση μερισματική απόδοση των μη τραπεζικών μετοχών θα ξεπεράσει σε ύψος τόσο τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων, όσο και τα yields των δεκαετών κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης (της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης). Ειδικότερα:

  • Μεγαλύτερη αναμένεται να είναι η χρηματική διανομή του ΟΤΕ, μετά και την πώληση μέρους των δραστηριοτήτων της στη Ρουμανία (θα δοθεί έξτρα ποσό στους μετόχους).
  • Τα πρώην και νυν «κρατικόχαρτα» (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΑΔΜΗΕ) φαίνεται πως θα συνεχίσουν και μέσα στο 2021 να διανέμουν σημαντικού ύψους μερίσματα.
  • Πολλά είναι τα «εξαγωγικά χαρτιά» που συνέχισαν και φέτος την πολύ καλή πορεία τους και όλα δείχνουν ότι το 2021 θα προχωρήσουν σε ανάλογες ή και υψηλότερες χρηματικές διανομές (π.χ. Μυτιληναίος, ΤΙΤΑΝ, Καρέλιας, Πλαστικά Θράκης, Πλαστικά Κρήτης, Flexopack).
  • Πολλές εισηγμένες εταιρείες πληροφορικής κατάφεραν φέτος να βελτιώσουν τις οικονομικές τους επιδόσεις (π.χ. Entersoft, Performance), ενώ γενικότερα θετικές είναι οι προοπτικές του κλάδου και για τα επόμενα χρόνια. Πέρα από τις δύο προαναφερόμενες εισηγμένες θα υπάρξουν και άλλες εταιρείες του κλάδου που αναμένεται να προχωρήσουν σε διανομές μερισμάτων μέσα στο 2021.
  • Οι περισσότερες ΑΕΕΑΠ αναμένεται και το επόμενο έτος να μοιράσουν χρήματα στους μετόχους τους (π.χ. Prodea, BriQ Properties, Intercontinental).
  • Η ΕΧΑΕ πέρα από το κερδοφόρο ποσό που θα σημειώσει φέτος, όλα δείχνουν ότι θα συνεχίσει και το 2021 την πολιτική διανομής στους μετόχους ποσού που υπερβαίνει τα ετήσια κέρδη.
  • Σε ποσά προς τους μετόχους τους αναμένεται να προχωρήσουν την επόμενη χρονιά και εταιρείες με ισχυρή ρευστότητα που θα συνεχίσουν φέτος την κερδοφόρο πορεία τους, όπως πχ Coca-Cola HBC, Sarantis, ΚΡΙ-ΚΡΙ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Quest (μειωμένο ποσό σε σχέση με εκτάκτως υψηλότατο φετινό), Ευρωπαϊκή Πίστη, Παπουτσάνης, Paperpack, Μύλοι Λούλη, ΕΛΤΟΝ Χημικά και ΕΛΒΕΕΛΒΕ +1,89% Ενδυμάτων.

Πηγή: Euro2day