You are here

Εισηγμένες: Στο προσκήνιο επανέρχονται οι αυξήσεις κεφαλαίου

20/11/2019 09:36

Η βελτίωση του χρηματιστηριακού κλίματος σε συνδυασμό με τις θετικότερες προσδοκίες που επικρατούν σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας έχουν αναθερμάνει το ενδιαφέρον των εισηγμένων εταιρειών να αντλήσουν πρόσθετα κεφάλαια μέσω αυξήσεων των μετοχικών τους κεφαλαίων.

Ειδικότερα, μετά το φτωχό παρελθόν των τελευταίων ετών (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα) αυτό που έχει σημασία δεν είναι μόνο ότι φέτος μεγαλύτερος αριθμός εταιρειών έχει λάβει σχετικές αποφάσεις που είτε υλοποιήθηκαν ήδη, είτε θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2020, αλλά και ότι:

• Είδαμε για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου να καλύπτονται με ευρεία συμμετοχή των μετόχων μειοψηφίας (π.χ. Μοτοδυναμική 9,82 εκατ. ευρώ, Unibios 3,75 εκατ. ευρώ και IntertechΙΝΤΕΤ 0,00% 1,4 εκατ. ευρώ).

• Δύο εταιρείες της ΕΝΑ (Entersoft και Epsilon Net) να αποφασίζουν να προχωρήσουν σε ΑΜΚ μέσω δημόσιας εγγραφής, προκειμένου να μεταταχθούν στην Κύρια Αγορά του ΧΑ. Και οι δύο εισηγμένες με τα κεφάλαια που θα αντλήσουν, θα επιδιώξουν να ενισχύσουν τη θέση τους στην εγχώρια αγορά πληροφορικής, μέσω επενδύσεων, ή και εξαγορών.

• Οι περισσότερες κεφαλαιακές εκδόσεις να γίνονται όχι για να καλυφθούν μεγάλα δανειακά ανοίγματα, αλλά για αναπτυξιακούς στόχους!

Με άλλα λόγια δηλαδή, το Χρηματιστήριο της Αθήνας ανακτά σταδιακά τον αναπτυξιακό του ρόλο που είναι η χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων, με παράγοντες της αγοράς να αισιοδοξούν ότι η σχετική κινητικότητα θα ενταθεί τόσο μέσα στο 2020, όσο και κατά τα επόμενα χρόνια.

«Όσο το κλίμα στην οικονομία και στο ΧΑ βελτιώνεται, τόσο περισσότερες εισηγμένες εταιρείες θα ζητούν πρόσθετα κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουν τα επεκτατικά τους προγράμματα. Το ποσό μάλιστα των αυξήσεων κεφαλαίου ενδεχομένως να εκτιναχθεί μέσα στο 2020, ιδίως αν οι τράπεζες προχωρήσουν σε σχετικές κινήσεις, πριν τα επικείμενα stress tests. Ο κόσμος έχει συνδυάσει τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών με μετοχική καταστροφή. Όμως δεν είναι πάντοτε έτσι τα πράγματα. Αν, για παράδειγμα, μέσα στο 2020 δούμε ανακεφαλαιοποιήσεις με αξιοπρεπείς όρους για τους παλαιούς μετόχους, τότε αυτό θα ήταν θετικό, γιατί θα μπορούσαν να ωφεληθούν τόσο οι σημερινοί μέτοχοι, όσο κυρίως οι ίδιες οι τράπεζες και η ελληνική οικονομία» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Αναμφίβολα, την παράσταση κλέβει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Lamda Development, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η πρώτη φάση του project στο Ελληνικό. Πρόκειται για μια έκδοση της τάξεως των 650 εκατ. ευρώ, για την κάλυψη της οποίας δεν έχει ενεργοποιηθεί μόνο ο μητρικός όμιλος Λάτση, αλλά και πολλές φίλιες επιχειρηματικές δυνάμεις της χώρας.

Μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου ετοιμάζουν τρεις ΑΕΕΠ και συγκεκριμένα η Prodea, η Trastor (72,6 εκατ. ευρώ) και η BriQ Properties (γύρω στα 50 εκατ. ευρώ). Και στις τρεις περιπτώσεις, θα επιδιωχθεί η μερική τουλάχιστον συμμετοχή του επενδυτικού κοινού (ειδικότερα στις δύο πρώτες περιπτώσεις, προκειμένου να διευρυνθεί η τρέχουσα αναιμική μετοχική διασπορά). Σε κάθε περίπτωση, οι αυξήσεις κεφαλαίου γίνονται με σκοπό οι προαναφερθείσες ΑΕΕΑΠ να εκμεταλλευθούν τις ευοίωνες προοπτικές του εγχώριου real estate και ενδεχομένως την απόκτηση ακινήτων που συνδέονται με μη εξυπηρετούμενα τραπεζικά δάνεια.

Στον κλάδο των ακινήτων επίσης, η Pasal Development προχωρεί σε ΑΜΚ της τάξεως των δέκα εκατ. ευρώ υπέρ των παλαιών μετόχων, ωστόσο το μεγαλύτερο τμήμα της θα καλυφθεί από τον την Sterner Stenhus του Ελληνοσουηδού επιχειρηματία Ηλία Γεωργιάδη. Ο τελευταίος είναι πολύ πιθανόν να εντάξει μελλοντικά στην εισηγμένη και επενδύσεις που έχει ήδη πραγματοποιήσει φέτος στη χώρα μας.

Ο κατασκευαστικός όμιλος Άβαξ αποφάσισε να προχωρήσει σε ΑΜΚ της τάξεως των 20 εκατ. ευρώ μέρος των οποίων θα χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη της θυγατρικής Voltera (κλάδος ενέργειας) και το ΣΔΙΤ της διαχείρισης απορριμμάτων στο νομό Ηλείας.

Πηγή: Euro2day