You are here

Είσοδος της ΕΥΑΘ στην αγορά εμφιαλωμένου νερού

09/06/2008 08:47
Του Δημήτρη Διαμαντίδη

«Φωτιά» παίρνει η αγορά του εμφιαλωμένου νερού, όπου νέοι «παίκτες» επιχειρούν να εισέλθουν στην αγορά και επενδύσεις υλοποιούνται φέρνοντας στο προσκήνιο καινούργια brand-names.

«Κλειδί» βέβαια για την απόσπαση ικανών μεριδίων στη σχετική αγορά, είτε αφορά ανθρακούχο νερό, είτε όχι, αποτελεί η ύπαρξη ενός ικανού εμπορικού δικτύου, το οποίο απαιτεί χρόνο και σημαντικά κεφάλαια για να στηθεί.

Στο πλαίσιο αυτό σύμφωνα με πληροφορίες, ο όμιλος Λιακουνάκου διαθέτει εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα μετοχικό ποσοστό κάτω του 10% στη Σουρωτή ΑΕ, η οποία παράγει το γνωστό ομώνυμο προϊόν, που βρίσκεται τοποθετημένο σχεδόν σε όλες τις λιανεμπορικές αλυσίδες της χώρας.

Η κατοχή αυτού του ποσοστού από τον όμιλο Λιακουνάκου εκτιμάται ότι έχει λιγότερη σχέση με τυχόν προσπάθεια του να εξαγοράσει πλειοψηφικό ποσοστό στη Σουρωτή ΑΕ και περισσότερη σχέση με πιθανή κίνησή του να πωλήσει αυτό το μερίδιο εισπράττοντας υπεραξίες.
Συμμετοχή

Η Σουρωτή ΑΕ αποτελεί μία πολυμετοχική εταιρεία, στην οποία συμμετέχουν εκτός των άλλων με ποσοστά πάνω από 1.000 ιδιώτες, ενώ στα μειονεκτήματα της συγκαταλέγεται η ύπαρξη μεγάλου αριθμού εργαζόμενων, σε σχέση με τις ανάγκες της επιχείρησης. Σε κάθε περίπτωση πάντως η Axon Συμμετοχών του ομίλου Λιακουνάκου έχει πρόθεση να δραστηριοποιηθεί και στον τομέα των υδάτινων πόρων.

Την ίδια στιγμή η Εταιρία δρευσης-Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης ΑΕ (ΕΥΑΘ) προχωρώντας σε συμφωνία με τη γνωστή εταιρεία Ε. Μαλαματίνας ΑΕΒΕ εισέρχεται στον τομέα παραγωγής εμφιαλωμένου νερού, με μία πρωτοβουλία, η οποία εμπεριέχει στρατηγικό χαρακτήρα και αναμένεται ότι θα έχει και συνέχεια.

Η κοινή εταιρεία μεταξύ της ΕΥΑΘ και της Μαλαματίνα θα υλοποιήσει επένδυση 8 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία μονάδας εμφιάλωσης σε περιοχή πλησίον των πηγών ύδατος, που εκμεταλλεύεται η εισηγμένη. Ο ετήσιος τζίρος της νέας εταιρείας εκτιμάται ότι θα ανέρχεται περίπου στα 5 εκατ. ευρώ ετησίως.

Στο νέο αυτό εταιρικό σχήμα η ΕΥΑΘ θα είναι κύριος μέτοχος ελέγχοντας ποσοστό 55%, θα διορίζει τέσσερα μέλη στο διοικητικό συμβούλιο, μεταξύ αυτών και τον πρόεδρο, ενώ η Ε. Μαλαματίνας ΑΕΒΕ θα κατέχει ποσοστό 45%, θα διορίζει τα τρία μέλη του διοικητικού συμβουλίου, μεταξύ αυτών και τον διευθύνοντα σύμβουλο.

Εκμετάλλευση

Η Ε. Μαλαματίνας πρόσφατα απέκτησε και το δικαίωμα εκμετάλλευσης της πηγής Δουμπιά, από την οποία προέρχεται το ομώνυμο νερό. Στη Δουμπιά βρίσκεται σε εξέλιξη επενδυτικό πρόγραμμα 15 εκατ. ευρώ για νέα μονάδα με δυναμικότητα 35.000 μπουκαλιών την ώρα.

Ακόμη η ΕΥΑΘ έχει σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις, προκειμένου να αποκτήσει ποσοστό και στο εταιρικό σχήμα, που εκμεταλλεύεται το έτερο γνωστό ύδωρ Ξυνό Νερό στο νομό Φλώρινας.

Οι σχετικές συζητήσεις εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν για αρκετό χρονικό διάστημα, ενώ στο Ξυνό Νερό απαιτούνται εκτεταμένες επενδύσεις εκσυγχρονισμού της μονάδας παραγωγής και ενδυνάμωσης του δικτύου διανομών.