You are here

Έκδοση λογαριασμών της ΔΕΗ κάθε μήνα

31/08/2016 09:25
Την έκδοση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ σε μηνιαία βάση προτείνει ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης σαν ένα ακόμα μέτρο, προκειμένου να μειωθεί ο όγκος των ανεξόφλητων λογαριασμών, ενώ από την άλλη πλευρά στοιχεία της ΔΕΗ αποκαλύπτουν σωρεία ρευματοκλοπών από καταστήματα και κατοικίες με πολύ υψηλές οφειλές.

«Πρότεινα στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη ότι θα πρέπει ίσως η ΔΕΗ να σκεφτεί να μην εκδίδει τους λογαριασμούς ανά δίμηνο, αλλά να πάει το έναντι στον μήνα και το εκκαθαριστικό στο δίμηνο, όπως κάνει ο ανταγωνισμός της. Αυτό θα διευκολύνει και τον κόσμο να αποπληρώνει μικρότερα ποσά και θα δώσει τη δυνατότητα στη ΔΕΗ να εισπράττει τα χρήματα στα γρήγορα» δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξη σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Η ΔΕΗ πάντως που έχει εξετάσει το ενδεχόμενο αυτό εκτιμά το πρόσθετο κόστος σε 20 εκατ. ευρώ το χρόνο και η επιβάρυνση αυτή είναι ίσως ένας λόγος για τον οποίο δεν έχει προχωρήσει σε κάτι ανάλογο μέχρι στιγμής.

Σχολιάζοντας τους διακανονισμούς των οφειλών ο κ. Σκουρλέτης είπε πως για πρώτη φορά υπάρχει ένα μέτρο με τόσο θετική επίπτωση μετά από πάρα πολλά χρόνια.

Χαρακτηρίζει το πρόβλημα των κόκκινων λογαριασμών «μία βραδυφλεγή βόμβα για τη ΔΕΗ, που τα τελευταία χρόνια διογκώνεται». Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός υπογράμμισε ότι «για πρώτη φορά βλέπουμε στη ρύθμιση των 36 δόσεων χωρίς προκαταβολή να έχουν ενταχθεί οφειλέτες με συνολικό χρέος πάνω από 1 δισ. ευρώ και μάλιστα το 90% όσων έχουν ενταχθεί να εξυπηρετούν τις δόσεις».

Ωστόσο, η ρύθμιση δεν αρκεί. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν οι τρανταχτές περιπτώσεις με τις μεγάλες οφειλές και τις ρευματοκλοπές που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η ΔΕΗ.

Για παράδειγμα έχει εντοπιστεί τριφασική παροχή εμπορικής χρήσης στην Πάτρα με οφειλή 20.419 ευρώ, εκ των οποίων τα 19.377 ευρώ είναι ληξιπρόθεσμα, εδώ και πάνω από δύο χρόνια, από τις 29 Ιουλίου 2014. Κάθε φορά που εκδίδονταν εντολές απενεργοποίησης, ο πελάτης δεσμευόταν για πληρωμή/διακανονισμό. Τελικά το ρεύμα κόπηκε στις 16/8/16 λόγω χρεών.

Στον Ωρωπό εντοπίστηκε κατάστημα με ληξιπρόθεσμη οφειλή 9.044,94 ευρώ και τελευταία καταβολή χρημάτων στις 12/02/2015 για ποσό 1.000 ευρώ (σε λογαριασμό με ημερομηνία έκδοσης 22/01/2015 ευρώ). Έγινε διακοπή παροχής ρεύματος λόγω οφειλής στις 03/04/2014, ο πελάτης δεν πλήρωσε και σε επανέλεγχο εντοπίστηκε ότι έχει γίνει παραβίαση της αποκοπής, το κατάστημα ηλετροδοτείται και το ρεύμα κόπηκε εκ νέου.

Σε επανέλεγχο της κομμένης παροχής βρέθηκε εκ νέου παραβιασμένο το κιβώτιο διακλάδωσης και το ρεύμα κόπηκε ξανά.

Το σύνολο της ληξιπρόθεσμης οφειλής σήμερα, είναι 13.264 ευρώ εκ των οποίων μόνο οι χρεώσεις του Δήμου (ΔΤ - ΔΦ - ΤΑΠ) ανέρχονται σε 1.828,94 ευρώ. Στο ίδιο όνομα υπάρχει και άλλη παροχή ηλεκτρισμού στα Νέα Λιόσια, που ηλεκτροδοτεί οικία με ληξιπρόθεσμη οφειλή 1.240 ευρώ.

Η παροχή δεν είναι ενταγμένη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο. Επιπρόσθετα υπάρχει μία ακόμα οικιακή παροχή με ίδιο ΑΦΜ στη Σκάλα Ωρωπού με χρέος 5.802 ευρώ.

Άλλος οικιακός πελάτης της ΔΕΗ στην Κομοτηνή υπέβαλε αίτημα διακανονισμού της οφειλής της οικίας του για ποσό 8.741 ευρώ. Ο ίδιος πελάτης εμφανίζει πολλές συνεχείς διακοπές λόγω χρέους επί χρόνια και αυθαίρετες επανασυνδέσεις, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει υπογράψει κανένα διακανονισμό για τη ρύθμιση της οφειλής. Η τελευταία πληρωμή έγινε 4/6/2013. Ποτέ δεν εντάχθηκε στο ΚΟΤ ή στους ευάλωτους πελάτες.