You are here

Εκκίνηση για τη νέα αναθεώρηση του ΑΕΠ

27/02/2008 11:33
Της Ελευθερίας Αρλαπάνου

Ξεκινά η Στατιστική Υπηρεσία μέσα στις επόμενες εβδομάδες τις διαδικασίες για τη νέα ανοδική αναθεώρηση του ελληνικού ΑΕΠ, με έτος βάσης το 2005, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε 9 έως 12 μήνες. Υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΣΥΕ σημειώνουν πως αυτές τις μέρες τελειώνει η επεξεργασία ερευνών, μεταξύ αυτών και ορισμένες για τη δραστηριότητα στο εμπόριο, η ολοκλήρωση των οποίων θα σηματοδοτήσει την έναρξη των διαδικασιών για τη νέα αναθεώρηση του ελληνικού ΑΕΠ. Η όλη διαδικασία θα γίνει σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία και πρόκειται επί της ουσίας για συμμόρφωση της Ελλάδας με τον Κανονισμό 2223/96 της Ε.Ε., που προβλέπει ότι τα κράτη - μέλη υποχρεούνται σε αλλαγή του έτους βάσης τουλάχιστον ανά πενταετία.

Έτος βάσης 2000

Πέρσι η Eurostat ενέκρινε ανοδική αναθεώρηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 9,6%, με έτος βάσης το 2000, «ψαλιδίζοντας» το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για αναθεώρηση κατά 25,7%, για λόγους μεθοδολογίας. Ο περιορισμός της πρώτης αναθεώρησης του ΑΕΠ «βελτίωσε» λιγότερο τους λόγους του ελλείμματος και του χρέους προς το ΑΕΠ, σε σχέση με ό,τι αρχικά προσδοκούσε το υπουργείο Οικονομίας, και οδήγησε σε καταβολή εκ μέρους της Ελλάδας αναδρομικών εισφορών 1,1 δισ. ευρώ στα κοινοτικά ταμεία, ως «πλουσιότερη» χώρα.

Όσον αφορά στη νέα αναθεώρηση που ξεκινά άμεσα, το ύψος της θα κριθεί από την εξέλιξη των ερευνών που θα διενεργήσει η ΕΣΥΕ κατά τη διάρκεια του έτους σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας. Στελέχη της κυβέρνησης εκτιμούν πάντως ότι με τη νέα αναθεώρηση θα «δικαιωθεί» εν μέρει τουλάχιστον η ελληνική πλευρά που είχε υποστηρίξει ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερο κατά 25,7%, προσκρούοντας ωστόσο στη μεθοδολογία της Eurostat.

Μηδενικά ελλείμματα

Σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτως από το ύψος στο οποίο θα διαμορφωθεί η νέα αναθεώρηση, το πιθανότερο είναι πως θα τείνει μία ακόμη χείρα βοηθείας στην προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου για μηδενισμό των ελλειμμάτων ως ποσοστό του ΑΕΠ έως το 2010 αλλά και για την περαιτέρω αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ.

Σενάρια αναπροσαρμογής των μεγεθών

Εάν η νέα αναθεώρηση οδηγήσει σε αύξηση 10% του ΑΕΠ, και δεν υπάρξουν έκτακτες επιβαρύνσεις για αναδρομικές πληρωμές στην Ε.Ε., τότε το φετινό έλλειμμα θα «υποχωρούσε» στο 1,5%, αντί του 1,6% που προβλέπεται, ενώ το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα «αποκλιμακωνόταν» περίπου στο 83% του ΑΕΠ, αντί του 91%. Το νέο ΑΕΠ του 2008 θα διαμορφώνονταν περίπου σε 270 δισ. ευρώ.