You are here

Έκκληση για εθνική συναίνεση από τον πρόεδρο του ΣΕΒ

11/12/2014 08:43
Έκκληση για εθνική συναίνεση, την οποία χαρακτήρισε ωφέλιμη όσο ποτέ, απηύθυνε χθες ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, σε ομιλία του σε εκδήλωση της ΕΣΕΕ. Ο κ. Φέσσας επισήμανε ότι όλοι μας αναγνωρίζουμε τη σταθεροποίηση της οικονομίας μας και τα σημάδια μιας δειλής ανάκαμψης, προσθέτοντας ότι το 2015 η ανάκαμψη θα είναι περισσότερο εμφανής και δεν θα βασίζεται μόνο στην ιδιωτική κατανάλωση αλλά και στις επενδύσεις. Όμως, αυτή η πρόβλεψη δεν λαμβάνει υπόψη τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις, συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, τονίζοντας: «Αν οδηγηθούμε σε εκλογές, τότε μια νέα -εκ των πραγμάτων- κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί τη συμφωνία με τους δανειστές. Στο μεσοδιάστημα η ελληνική οικονομία και κοινωνία θα ξαναζήσουν την ανασφάλεια και αβεβαιότητα, που με τόσο κόπο αγωνιστήκαμε να αφήσουμε πίσω».

Υπό αυτό το πρίσμα, όπως σημείωσε ο κ. Φέσσας, «η συναίνεση σήμερα είναι εθνικά ωφέλιμη όσο ποτέ. Εμείς, ως κοινωνικοί εταίροι, έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία: να αφήσουμε την καχυποψία στην άκρη. Να τολμήσουμε να στείλουμε στην κοινωνία και στα κόμματα ένα μήνυμα συνεννόησης και συναίνεσης. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο φάρος ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου, που θα στηρίζεται στην παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών, τα οποία δεν θα έχουν ως βασικό τους πλεονέκτημα το χαμηλό κόστος παραγωγής, αλλά την υψηλή προστιθέμενη αξία και τη διαφοροποίηση».

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, «σήμερα, ένα σημαντικό μέρος της εθνικής μας εκκρεμότητας, είναι διαρθρωτικό: Από τη μία, αφορά στο έλλειμμα απασχόλησης, καθώς στην Ελλάδα εργάζεται το 35% του πληθυσμού, έναντι 44% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Από την άλλη, έχουμε έλλειμμα μεγέθους επιχειρήσεων σε σχέση με τους εργαζόμενους που απασχολούν.