You are here

«Έκλεισε το μάτι» για τις συντάξεις το EwG

15/11/2018 15:25

Χωρίς αντιστάσεις από την πλευρά των τεχνοκρατών ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση για την Ελλάδα και το θέμα των συντάξεων στο EwG, κάτι που είχε επαναληφθεί και στην προηγούμενη συνεδρίαση. Μετά και από αυτή την εξέλιξη, ανοίγει ο δρόμος ώστε να υπάρξει απόφαση για το θέμα στο Eurogroup.

Πηγές του Euro2day.gr αναφέρουν ότι το τελευταίο εμπόδιο είναι σε επίπεδο συνάντησης υπουργών Οικονομικών, όπου λαμβάνονται υπόψη πολιτικές παράμετροι από τους υπουργούς Οικονομικών. Οι αντιστάσεις όμως που έχουν διαφανεί, δεν προέρχονται από τη Γερμανία αλλά από την Ολλανδία, τη Φινλανδία και τη Σλοβακία.

Σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, δε, αυτό που έχει ζητήσει ο Ολαφ Σολτς από την ελληνική πλευρά είναι ένα «πειστικό μείγμα μέτρων», ώστε να μπορέσει να περάσει το θέμα από τη γερμανική Βουλή.

Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν στο Euro2day.gr ότι υπάρχει ικανοποίηση στους κόλπους του Eurogroup για το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά δεν κινήθηκε μονομερώς αλλά σε συνεργασία με τους θεσμούς για το θέμα των συντάξεων.

Σύμφωνα με με υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος δεν υπήρξαν ενστάσεις στην εισήγηση της Ελλάδας και στην θετική εισήγηση της Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, που συναντήθηκε προ ημερών με τον Αλέξη Τσίπρα, έσπευσε να δηλώσει ότι «όλα έγιναν καλά, πολύ σοφά και προετοιμάστηκαν πολύ σοβαρά και με διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Βρισκόμαστε λίγο πριν από την ολοκλήρωση αυτών των συνομιλιών, αλλά δεν έχουμε φθάσει ακόμη (στο τέλος)».

Ο κ. Σολτς εξέφρασε ακόμη την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «όλοι μαζί καταφέραμε να ολοκληρώσουμε το ελληνικό πρόγραμμα» και για το ότι «η Ελλάδα δεν είναι πλέον χώρα σε πρόγραμμα, αλλά μπορεί κατά κάποιον τρόπο να χρηματοδοτηθεί η ίδια στις αγορές -αυτό παραμένει μία μεγάλη πρόοδος», ενώ χαρακτήρισε «αποκύημα φαντασίας» το περιεχόμενο σημερινού ελληνικού δημοσιεύματος σχετικά με το μέτρο της περικοπής των συντάξεων.

Πηγή: Euro2day