You are here

Εκλογές στις 7 Μαρτίου

07/01/2004 14:44
Την απόφαση για διεξαγωγή εκλογών στις 7 Μαρτίου, ανακοίνωσε σε διάγγελμά του πριν από λίγα λεπτά, ο Πρωθυπουργός, κ. Κ. Σημίτης.

Παράλληλα, κοινοποίησε την απόφασή του να κινήσει διαδικασίες εκλογής νέου Προέδρου στο ΠΑΣΟΚ, ενώ θα παραμείνει Πρωθυπουργός ως την επομένη των εκλογών.

Ο κ. Σημίτης, επιχειρώντας έναν απολογισμό του έργου του κατά τη διάρκεια της 8χρονης διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ και την ηγεσία του σ' αυτό, αναφέρθηκε σε μία σειρά από επιτεύματα, όπως αυτά της υλοποίησης σημαντικών έργων, της ανάληψης διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων, της ανάδειξης της χώρας σε ευρωπαϊκό επίπεδο κ.α.

Μίλησε για νέες αντιλήψεις και νοοτροπίες που δημιούργησε στους πολίτες της χώρας το ΠΑΣΟΚ, βάσει προϋπάρχοντος σχεδίου, για νέα εθνική αυτοπεποίθηση που απέκτησαν οι πολίτες της χώρας τα τελευταία χρόνια, καθώς και για την ανάγκη συνέχειας στην ίδια πορεία, προκειμένου να κριθεί στο μέλλον το στοίχημα της σύγκλισης με την ΕΕ.

Στη συνέχεια, ο κ. Σημίτης, έκανε μία αναφορά στα προσωπικά του πιστεύω, τόσο στο αρχικό του όραμα, όσο και στο χρέος που έχει ο ίδιος να εξασφαλίσει τη συνέχεια. Έτσι, αναφέρθηκε σε μία σειρά πρωτοβουλιών του πρόσφατου παρελθόντος, όπως της αλλαγής προσώπων στο κόμμα και την κυβέρνηση το περασμένο καλοκαίρι, την ανακοίνωση του 'κοινωνικού πακέτου', της 'Χάρτας Σύγκλισης', της ανανέωσης των ψηφοφόρων και της ψήφισης του τελευταίου προϋπολογισμού.

Έχοντας ως κεντρικό νόημα στην ομιλία του, την Ανανέωση, ο κ. Σημίτης επέλεξε να αποτελέσει ο ίδιος τον εκφραστή της, όπως άλλωστε αρμόζει στον ηγέτη ενός εκσυγχρονιστικού κόμματος. Έτσι, λέγοντας 'όχι' στην μονιμότητα χωρίς όριο, έκανε λόγο για ανάγκη ύπαρξης νέων δεδομένων σε μία κοινωνία που χαρακτηρίζεται από συνεχή μεταβολή. Κάτι που θα επιτευχθεί μέσα από τις προαναφερθείσες αποφάσεις για εκλογή νέου Προέδρου στο κυβερνών κόμμα.

Σε σύντομη δήλωσή του αμέσως μετά, ο κ. Παπανδρέου, παρέμεινε στο ίδιο μοτίβο, ενστερνιζόμενος την ανάγκη τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. να ξεπεράσουν στο σύνολό τους εαυτούς, τολμώντας την αλλαγή και υπερασπιζόμενοι την ανανέωση.

Στον αντίποδα των δηλώσεων αυτών, ο Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Καραμανλής έθεσε το δίλημμα 'αν θα πάμε μπροστά ή πίσω'.