You are here

Εκλογικό ντέρμπι με ρυθμιστή τους αναποφάσιστους

20/02/2004 12:23
Πλήρη επιβεβαίωση ότι η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση εξελίσσεται σε ντέρμπι καταγράφουν οι δυο εξαμηνιαίες τάσεις της ΜRΒ και της Μetron Αnalysis, καθώς το κυβερνών κόμμα εισέρχεται στην τελική ευθεία για τις εκλογές, διεκδικώντας την υψηλή συσπείρωση του κόμματος, την άντληση ψηφοφόρων από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων και την υπεροχή του Γιώργου Παπανδρέου έναντι του Κώστα Καραμανλή ως καταλληλότερος πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τις δυο δημοσκοπήσεις το ΠΑΣΟΚ υπολείπεται περίπου 3 ποσοστιαίων μονάδων από τη Νέα Δημοκρατία.

Στο γκάλοπ της Μetron το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει το 37,3%, η ΝΔ το 40,2% ( διαφορά 2,9%), το ΚΚΕ 5,3%, ο ΣΥΝ 3,4%, το ΔΗΚΚΙ 1,3%, το ΛΑΟΣ 1,6% (στο δίπολο μεταξύ των δυο αρχηγών).

Πάντως αξίζει ιδιαίτερης μνείας ότι όταν στη λίστα μπαίνουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί ο κ. Παπανδρέου υπερέχει με συντριπτικά ποσοστά. Στο γκάλοπ της ΜRΒ o κ. Παπανδρέου συγκεντρώνει το 40,3% και ο κ. Καραμανλής το 36,1%.

Αντίθετα στη δημοσκόπηση της ΜRΒ η διαφορά μεταξύ των δυο μεγάλων κομμάτων είναι στο 3,3% με τη ΝΔ να συγκεντρώνει το 39,6%, το ΠΑΣΟΚ 36,3%, το ΚΚΕ 5,3%, ο ΣΥΝ 3%, το ΔΗΚΚΙ 1,9% και το ΛΑΟΣ στο 1,8%.

Στην ανάλυση των στοιχείων - σύμφωνα με την Μetron- φαίνεται ότι η αχίλλειος πτέρνα του ΠΑΣΟΚ είναι οι αγροτικές και ημιαστικές περιοχές.

Αντίθετα και στις δυο δημοσκοπήσεις καταγράφεται η υψηλή συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας - αναλυτές σημειώνουν πως έχει «χτυπήσει οροφή»- ενώ το ΠΑΣΟΚ με συσπείρωση περίπου στο 80% δείχνει ότι έχει όλα τα περιθώρια να φτάσει στα όρια των εκλογών του 2000.

Σύμφωνα με τη Μetron το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει συσπείρωση της τάξης του 81,3 ενώ οι διαρροές προς τη ΝΔ αγγίζουν το 7,7%, προς τα λοιπά κόμματα πηγαίνει στο 2,4%, και στον ΣΥΝ το 1,8%.

Συσπείρωση Η συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας είναι στο 90,2%, προς το ΛΑΟΣ πηγαίνει το 2,0% και προς το ΠΑΣΟΚ το 1,5%. Περίπου στα ίδια ποσοστά κινούνται οι συσπειρώσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με την ΜRΒ. Πάντως από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ του 2000 το 6,4% διαρρέει προς τα λοιπά κόμματα και προς την ΝΔ το 9,1%. Η συσπείρωση της ΝΔ είναι στο 91%, προς το ΠΑΣΟΚ εισρέει το 2,1% και προς τα λοιπά κόμματα το 4,2%.

Σαφές προβάδισμα έχει ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου έναντι του προέδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός. Στην έρευνα της Μetron η διαφορά είναι στο 1,9% και την ΜRΒ στο 3,5%.

Περίπου στα ίδια ποσοστά και για τις δυο εταιρείες κινείται η παράσταση νίκης. Για μεν την ΜRΒ η διαφορά υπέρ της ΝΔ είναι της τάξης του 18,2% και για την Μetron στις 16,6 ποσοστιαίες μονάδες.

Ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία για την αξιολόγηση των προεκλογικών εμφανίσεων του Γιώργου Παπανδρέου και του Κώστα Καραμανλή. Σχεδόν ένας στους δυο ψηφοφόρους κρίνει απόλυτα θετική ή μάλλον θετική την προεκλογική εκστρατεία του κ. Παπανδρέου (49,3%) ενώ το 47,1% έχει την ίδια γνώμη για τον κ. Καραμανλή.

Στους αναποφάσιστους υπάρχει ισορροπία καθώς το 49% πιστεύει ότι είναι θετική προεκλογική εμφάνιση των δυο αρχηγών.

Τα νέα δεν είναι καλά για τις προεκλογικές εμφανίσεις των στελεχών τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΠΑΣΟΚ. Περίπου το 35% κρίνει ως αρνητική την προεκλογική εμφάνιση τους, ενώ το 25% δηλώνει ούτε θετικά αλλά ούτε και αρνητικά.

Τι δείχνουν τα γκάλοπ

Στο 18,2% για την ΜRΒ και στο 16,6% για την Μetron Αnalysis ανέρχεται το ποσοστό της διαφοράς μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας στην παράσταση νίκης.

Αχίλλειος πτέρνα του ΠΑΣΟΚ είναι οι αγροτικές και ημιαστικές περιοχές.

Ένας στους δύο ψηφοφόρους κρίνει θετική την προεκλογική εκστρατεία του Γ. Παπανδρέου.

Το 35% κρίνει ως αρνητική την προεκλογική εμφάνιση των στελεχών και των δύο μεγάλων κομμάτων.