You are here

Εκπλήξεις βλέπει το ΥΠΟΙΚ σε πρωτογενές πλεόνασμα-ανάπτυξη

17/03/2023 14:04

Βαθιά ανάσα στην οικονομία δίνει η αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου και εσχάτως και του πετρελαίου, με το οικονομικό επιτελείο να ποντάρει σε καλύτερες επιδόσεις σε όρους δημοσιονομικού αποτελέσματος και ανάπτυξης, έχοντας παράλληλα ένα μεγάλο ερώτημα: το σκηνικό στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο και για ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης, όπου ο πήχης έχει τεθεί επισήμως στο 1,8%. Οι προσδοκίες παραμένουν συγκρατημένες, όσο το τοπίο στο χρηματοπιστωτικό σκηνικό παραμένει θολό και κανένας δεν ρισκάρει προβλέψεις. Ορισμένα δεδομένα όμως δείχνουν πως εάν δεν γίνει «στραβή» στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, υπάρχει περιθώριο ο φετινός ρυθμός ανάπτυξης να αναθεωρηθεί με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής σε πάνω από 2% για φέτος.

Οι εισαγωγές φυσικού αερίου με τιμή 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα κόστιζαν στην ελληνική οικονομία 2 δισ. ευρώ τον χρόνο. Η εκτίναξή τους πέρυσι σε 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σε μέσα ετήσια επίπεδα, υπολογίζεται πως έστειλε τον λογαριασμό στα 10 δισ. ευρώ. Όπως εκτιμά κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, αν οι τιμές μείνουν φέτος σε μέσα επίπεδα στα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα (τις τελευταίες ημέρες κινούνται ανοδικά, στη σκιά προβληματισμών για τις δυσκολίες εκ νέου πλήρωσης των αποθηκών της Ε.Ε), «τότε ο λογαριασμός πέφτει κοντά στα 5 δισ. ευρώ και αυτό σημαίνει επιπλέον 2 με 3 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ». Βέβαια, στην παρούσα φάση, δεν ξέρουμε τι επιφυλάσσει το μέλλον, ούτε στις τιμές του φυσικού αερίου ούτε στο τραπεζικό σκηνικό παρά τις διαβεβαιώσεις.

Έξτρα πόντους στο ΑΕΠ μπορεί να δώσει και η αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Η διαφορά από τη μέση τιμή των 95 δολαρίων το βαρέλι πέρυσι στα 80 δολάρια που εκτιμάται πως θα κυμανθούν φέτος (επίσης με πολλές αβεβαιότητες) οδηγεί τις τιμές των καυσίμων σε επίπεδα χαμηλότερα κατά 18%-20%, προσθέτοντας πόντους στον ρυθμό ανάπτυξης.

Πηγή: Euro2day