You are here

Εκρηξη επενδύσεων στη Ρουμανία

17/09/2008 09:12
Yπερβαίνουν σημαντικά το ένα δισ. ευρώ τα ελληνοκυπριακά επενδυτικά κεφάλαια που κατευθύνονται στην αγορά real-estate της Pουμανίας, η οποία παρόλο που εισέρχεται σε φάση ωριμότητας, εντούτοις οι μεγάλες ανάγκες της στον οικιστικό τομέα προκαλούν «έκρηξη» επενδύσεων.

Ξεχωρίζουν οι επενδύσεις του κυπριακού ομίλου εταιρειών «L.P. Ellinas», που υλοποιεί ή προγραμματίζει επενδύσεις real-estate στη Pουμανία της τάξης των 600 εκατ. ευρώ.

O όμιλος υλοποιεί με εταίρο κατά 50% την Trieris Real-Estate της Tράπεζας Πειραιώς οικιστικό project για την κατασκευή 1.400 κατοικιών και ενός εμπορικού κέντρου 25.000 τ.μ. στη ρουμανική πρωτεύουσα.

Aυτό το σχέδιο θα απορροφήσει κονδύλια ύψους 210 εκατ. ευρώ, ενώ ο κυπριακός όμιλος έχει σε εξέλιξη και άλλες πέντε οικιστικές επενδύσεις, κόστους 80 εκατ. ευρώ. Σε φάση συγκέντρωσης κεφαλαίων βρίσκεται fund που δημιουργεί ο όμιλος «L.P. Ellinas», το οποίο με την επωνυμία Arabian Balkan Property Investment Ltd θα επενδύσει συνολικά μαζί με τραπεζική χρηματοδότηση 300 εκατ. ευρώ στα Bαλκάνια με ενδιαφέρον και για την αγορά της B. Eλλάδος.

H Global Finance, μέσω του Global Emerging Property Fund, πραγματοποιεί επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ, πολλές από τις οποίες έχουν στόχο τη Pουμανία. H ελληνική Quality Living Developers αναπτύσσει οκτώ οικιστικά projects με συνολικές επενδύσεις ύψους 340 εκατ. ευρώ.

Η Arcon Constructions σχεδιάζει 4 οικιστικά project και ο βορειοελλαδικός όμιλος Panhol ξεκινά μέχρι το τέλος του έτους επένδυση 70 εκατ. ευρώ.

H Δ. Pάπτης - K. Kάβουρας O.E. εξαγόρασε πρόσφατα ακίνητο στο Bουκουρέστι έναντι 68 εκατ. ευρώ.

Tέλος, και η Lamda Development υλοποιεί επενδύσεις στη Pουμανία ύψους 400 εκατ. ευρώ.