You are here

«Έκρηξη» σε ΧΑ και ομόλογα μετά τις εκλογές

27/05/2019 13:31

Ο ΓΔ ενισχύεται ως τις 775 μονάδες, με το σύνολο των blue chips σε υψηλότερα επίπεδα. Στο +26% κινείται η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ διψήφια κέρδη εμφανίζει η ΔΕΗ και η Alpha Bank. Βουτιά 30 μονάδων στην απόδοση του 10ετούς.

Άλμα άνω του 6% εμφανίζει ο Γενικός Δείκτης, στον απόηχο του αποτελέσματος των χθεσινών ευρωεκλογών και της προκήρυξης εθνικών.

Ο Γενικός Δείκτης εκτινάχθηκε στις 775 μονάδες στο ξεκίνημα, με το σύνολο των blue chips να κινείται σε υψηλότερα επίπεδα. Στο +26% κινείται η Τράπεζα Πειραιώς ενώ διψήφια κέρδη εμφανίζει η ΔΕΗ και η Alpha BankΑΛΦΑ +13,09%.  Ράλι καταγράφεται και στα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί κατά 28 μονάδες βάσης στο 3,07%, επίπεδα που αποτελούν και νέο ιστορικό χαμηλό.

Ο τζίρος κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα, καθώς στις 13:20 έφτασε στα 95 εκατ. ευρώ.

Στην Ευρώπη, ανοδικό ξεκίνημα στη Φρανκφούρτη, με τον DAX να αντιδρά 0,62% στις 12.086 μονάδες. «Κλειστή» σήμερα η Wall Street, όπως και το City, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την εισροή «βραχυπρόθεσμου χρήματος» και στο ΧΑ. Θυμίζουμε πως την Παρασκευή το GREK/ETF ήταν στα 7,95$, με το συμβόλαιό του στο συν. Η επιβεβαίωση (ή όχι) της long τάσης, το πιθανότερο θα αποτυπωθεί στην αυριανή συνεδρίαση στη Νέα Υόρκη.

Προσώρας, στα καθ' ημάς, από νωρίς 5 χρηματιστές επιχειρούν μία πρώτη αποτίμηση των εξελίξεων, που δρομολογούνται μετά τις χθεσινοβραδινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού και της επιβεβαίωσης πως το ξεκάθαρο εκλογικό αποτέλεσμα οδηγεί σε επίσπευση του χρόνου διεξαγωγής των εθνικών εκλογών.
Κλάδος-κλειδί και σημείο αναφοράς ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ να ξεκινά από τις 597,07 μονάδες. Από τις 732,02 ο ΓΔ και από τις 1.903,27 ο FTSE25, με την εικόνα στα Παράγωγα (η αγορά «ανοίγει» νωρίτερα από αυτήν της υποκείμενης) να «δείχνει» στο άνοιγμα της συνεδρίασης 15' αργότερα.

Έτσι, ακριβώς στις 10:30 οι πρώτες εντολές που πέρασαν στο σύστημα ήταν από την πλευρά των αγοραστών, με... ουρά θα έλεγε κάποιος από τη θετική συνεδρίαση της Παρασκευής. Στις 10:32, με την εισροή των εντολών, ο ΓΔ από τις 733,72 σε χρόνο dt εκτινάχθηκε προς τις 770 μονάδες, πιάνοντας έναν πρώτο -φιλόδοξο μέχρι την Παρασκευή- στόχο των long.

Με ανοδικό χάσμα το άνοιγμα για τον ΔΤΡ, που αντέδρασε άμεσα με 10,05% στις 662 μονάδες, υπερβαίνοντας χωρίς την παραμικρή αντίσταση, την πρώτη αντίσταση των 620 μονάδων. Παρότι Νέα Υόρκη και Λονδίνο είναι σήμερα «κλειστές», η ταχύτητα εισροής συναλλαγών, η πύκνωσή τους στον τραπεζικό κλάδο δεν άφησε και πολλά περιθώρια για τη βραχυπρόθεσμη τάση. Το 83% της αξίας συναλλαγών πραγματοποιήθηκε στα πρώτα 10' στον κλάδο-κλειδί, σε μία λίγο έως πολύ αναμενόμενη αντίδραση των traders, ενδεικτικό της επικέντρωσης των πρώτων κινήσεών τους.

Ωστόσο να συνεκτιμηθεί πως στα αρχικά υψηλά των 10:40 έγινε μία πρώτη μερική κατοχύρωση από την πλευρά -πιθανότατα- όσων είχαν αναλάβει την Παρασκευή το ρίσκο προεξόφλησης ενός καθαρού αποτελέσματος.

Στο επίκεντρο ο τραπεζικός κλάδος, συνακόλουθα η μη τραπεζική μεγάλη κεφαλαιοποίηση, με το σύνολο των μετοχών της κατηγορίας να «τρέχει» ανοδικά.

Πηγή: Euro2day