You are here

Έκτακτο σχέδιο σωτηρίας προωθεί η Attica Bank

21/09/2016 09:14
Αλλάζει σελίδα η Attica Bank, καθώς εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση της τράπεζας η νέα διοίκηση. Ο Π. Ρουμελιώτης ανέλαβε τη θέση του προέδρου και ο Θ. Πανταλάκης αυτή του διευθύνοντος συμβούλου. Από το διοικητικό συμβούλιο αποχώρησε ο κ. Μακέδος, ενώ για πρώτη φορά το ΤΣΜΕΔΕ δεν έχει εκπροσώπηση στην τράπεζα.

Μετά την έγκριση του νέου διοικητικού συμβουλίου από τους μετόχους της τράπεζας, με ανακοίνωσή της η Τράπεζα της Ελλάδος προχώρησε σε άρση των περιορισμών στα νέα δάνεια της Attica Bank.

«Η τράπεζα έμπλεξε και άφησε την πόρτα ανοικτή στον SSM, την ΤτΕ και την DG Comp», δήλωσε ο Θεόδωρος Πανταλάκης. «Βρέθηκε στο επίκεντρο των εποπτικών αρχών της Ευρώπης».

Σ' αυτήν τη φράση ο νέος διευθύνων σύμβουλος συνοψίζει περίπου τις αποφάσεις που αναμένεται να ληφθούν για την τράπεζα και οι οποίες δεν θα είναι εύκολες.

Άλλωστε ο ίδιος τόνισε πως η διοίκηση θα είναι δυσάρεστη και θα προχωρήσει σε μειώσεις μισθών και εθελουσία, διότι ένα από τα ευρήματα του ελέγχου του SSM και της ΤτΕ είναι οι υπέρογκες αμοιβές. «Η τράπεζα θα διοικείται από τη διοίκηση και όχι από συμβούλους όπως τώρα».

Συνεργασία

Από την πλευρά του, ο Π. Ρουμελιώτης ξεκαθάρισε ότι «δεν θα δεχτούμε καμία παρέμβαση, δεν θα υποκύψουμε σε πιέσεις και θα ασκήσουμε τη διοίκηση της τράπεζας σε πλήρη συνεργασία με τις εποπτικές αρχές».

«Αν δεχτώ πιέσεις από οποιονδήποτε μέτοχο, η παραίτησή μου θα είναι στη διάθεση του Βασικού Μετόχου», είπε χαρακτηριστικά.

Οι εκτιμήσεις μιλούν για κλείσιμο της εκκρεμότητας της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ως το τέλος του έτους, κατά τρόπο τέτοιο που να μην υπάρχει κενό στη διενεργηθείσα ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας.

Έχοντας διαβάσει το πόρισμα της ΤτΕ, ο ίδιος εκτίμησε ότι η τράπεζα δεν θα πληγεί. Όπως είπε, είχε συνάντηση με τον Γ. Στουρνάρα και τον διαβεβαίωσε ότι θα συνεργαστεί απόλυτα με τις ρυθμιστικές αρχές.

Σε κάθε περίπτωση η τράπεζα έχει κεφαλαιακή επάρκεια υπέρτερη εκείνης που απαιτείται και επομένως δεν υπάρχει κανένας φόβος για τις εργασίες της.

Η νέα διοίκηση ξεκαθάρισε, μεταξύ άλλων, ότι δεν θα δοθούν δάνεια σε εταιρείες Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας, η Γενική Συνέλευση της Attica Bank έδωσε χθες οριστική λύση στο θέμα της σύνθεσης του Διοικητικού της Συμβουλίου, ακολουθώντας πλήρως τις επιταγές της Εταιρικής Διακυβέρνησης και συμμορφούμενη με τις σχετικές υποδείξεις της Τράπεζας της Ελλάδος.

Μετά την εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου με τριετή θητεία, η νέα Διοίκηση της Attica Bank απαρτίζεται από έμπειρα και δοκιμασμένα τραπεζικά στελέχη, ικανά να οδηγήσουν τον Οργανισμό στην επόμενη μέρα.

Χορηγήσεις

Η άρση της διοικητικής εκκρεμότητας σηματοδότησε ήδη την άμεση άρση των επιβληθέντων προσφάτως περιορισμών από την Τράπεζα της Ελλάδος, για νέες χορηγήσεις και πιστοδοτήσεις, επαναφέροντας έτσι πλήρως την κανονικότητα στη λειτουργία της τράπεζας, προκειμένου να προχωρήσει σε πλήρη ανάπτυξη των εργασιών της.

H Attica Bank με ισχυρή πλέον και έμπειρη διοίκηση και χωρίς περιορισμούς στη λειτουργία της, ουσιαστικά γυρίζει σελίδα.

Η νέα διοίκηση θέτει ως στόχο την άμεση επαναφορά της εμπιστοσύνης των καταθετών και πελατών της, την εξυγίανσή της και τη λειτουργία της με αμιγώς τραπεζοκεντρικά κριτήρια, ώστε να την καταστήσει ισχυρότερη στην τραπεζική αγορά και φορέα στήριξης και ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Attica Bank απαρτίζεται από τους κ.κ. Παναγιώτη Ρουμελιώτη στη θέση του προέδρου και Θεόδωρου Πανταλάκη, στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

Αναπληρωτές διευθύνοντες σύμβουλοι είναι οι κ.κ. Αθανάσιος Τσάδαρης και Ιωάννης Τσακιράκης.

Στο νέο ενδεκαμελές Διοικητικό Συμβούλιο εξελέγησαν από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Τράπεζας οι: Παναγιώτης Ρουμελιώτης, Θεόδωρος Πανταλάκης, Αθανάσιος Τσάδαρης, Ιωάννης Τσακιράκης, Ευστάθιος Αναγνώστου, Δημήτριος Τζαννίνης, Χαράλαμπος Μπριλάκης, Ιωάννης Μαρμαγγιόλης, Γεώργιος Βλαχάκης, Γεώργιος Παναγιώτου, Αθανάσιος Σταθόπουλος και Στεφανία Γεωργακάκου-Κουτσονίκου του Στυλιανού, εκπρόσωπος του Δημοσίου, πρόσθετο μέλος, δυνάμει των διατάξεων του Ν.3723/2008.

Η πορεία για την επίτευξη συμφωνίας

Η Attica Bank βρέθηκε στο μάτι το κυκλώνα, καθώς εξέλεξε διοικητικό συμβούλιο χωρίς, όπως κατεγράφη, τη σύμφωνη γνώμη της εποπτικής αρχής, την ίδια στιγμή που το πόρισμα του SSM έδειχνε πως δεν υπήρχε το «καλώς έχειν» του μηχανισμού για την αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας.

Έτσι η αρμόδια επιτροπή της Τράπεζας της Ελλάδος -η Attica Bank δεν είναι συστημική τράπεζα και επομένως δεν ανήκει στο ΤΧΣ- αποφάσισε να εκπέσουν τέσσερα μέλη του Δ.Σ. Ενα από αυτά ήταν ο σημερινός πρόεδρος της τράπεζας, τον οποίον η επιτροπή της ΤτΕ τον έκρινε κατάλληλο μη εκτελεστικό μέλος, ενώ το Δ.Σ. της τράπεζας τον είχε εκλέξει ως διευθύνοντα σύμβουλο.

Η αντιπαράθεση Μαξίμου και ΤτΕ κατέληξε σε έναν ιστορικό συμβιβασμό για την τράπεζα υπό τον κίνδυνο να οριστεί επίτροπος σε αντίθετη περίπτωση. Ετσι σχηματίστηκε η παραπάνω διοίκηση, η οποία ωστόσο ακόμη και την τελευταία στιγμή, δηλαδή προχθές, δεν είχε οριστικοποιηθεί. Η εκκρεμότητα ήταν πολύ συγκεκριμένη, καθώς ο πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ κ. Κωνσταντίνος Μακέδος και αντιπρόεδρος της τράπεζας -ένα από τα μέλη που εξέπεσαν από την προηγούμενη διοίκηση- αρνιόταν να παραιτηθεί. Τελικώς επικράτησαν ωριμότερες σκέψεις και το θέμα λύθηκε με παραίτηση του κ. Μακέδου.