You are here

Εκθεση - σοκ: «Αόρατοι» 1.000.000 εργαζόμενοι στην Ελλάδα

04/07/2014 11:46
Μια νέα κατηγορία εργαζομένων, τους «αόρατους», οι οποίοι αγγίζουν το 1.000.000, δημιούργησαν στη χώρα μας η κρίση και η έκρηξη της ανεργίας. Πρόκειται για ανθρώπους που εργάζονται σε καθεστώς μαύρης (αδήλωτης) εργασίας, ως μισθωτοί αλλά αμείβονται με μπλοκάκι ελεύθερου επαγγελματία καθώς και με πλήρες ωράριο, που δηλώνονται ως μερικώς απασχολούμενοι.

Τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ) που επικαλείται δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, αποκαλύπτουν ένα εργασιακό μεσαίωνα στην αγορά εργασίας παρά τις θετικές ενδείξεις αύξησης της απασχόλησης για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της κρίσης.

Σύμφωνα με αυτά:

- Ένας στους πέντε εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος με αποτέλεσμα ( όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας) το σύνολο των εργαζομένων σε καθεστώς μαύρης εργασίας να προσεγγίζει τους 500.000.

- 300.000 είναι οι λεγόμενοι «ψευδοαπασχολούμενοι» οι οποίοι, ενώ παρέχουν εξαρτημένη μισθωτή εργασία, παρουσιάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες με μεγάλες απώλειες σε κάθε περίπτωση για τα έσοδα του ΙΚΑ. Το εργασιακό καθεστώς τους (χρονοεπιδόματα, άδειες, δώρα Χριστουγέννων-Πάσχα κ.τ.λ.) προκύπτει από διαπραγμάτευση με τον εργοδότη και όχι από τη νομοθεσία.

- 200.000 είναι οι εργαζόμενοι οι οποίοι ενώ παρέχουν εργασία πλήρους ωραρίου δηλώνονται ως μερικώς απασχολούμενοι, με αποτέλεσμα και για αυτούς να καταβάλλονται χαμηλές εισφορές στα ταμεία του ΙΚΑ. απασχόλησης, σημειώνει το δημοσίευμα, αφού δεν πληρώνουν οι εργοδότες ασφαλιστικές εισφορές στα Ταμεία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία:

Οι «αόρατοι» εργαζόμενοι συνθέτουν την πιο επικίνδυνη μορφή απασχόλησης, σημειώνουν συνδικαλιστικοί κύκλοι και στελέχη ασφαλιστικών ταμείων, αφού δεν πληρώνουν οι εργοδότες και οι ίδιοι ασφαλιστικές εισφορές στα Ταμεία, δεν στοιχειοθετούν δικαίωμα χρόνου, δεν δικαιούνται άδεια, επίδομα αδείας, δώρα Χριστουγέννων- Πάσχα, αποζημίωση κλπ.