You are here

Εκτός ΔΕΗ 400 χιλ. πελάτες

15/12/2016 09:16
Mε εκπροσώπους οίκων εξειδικευμένων στην είσπραξη και την ασφάλιση ανεξόφλητων λογαριασμών συναντήθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, στο περιθώριο των επαφών που είχε στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο του ετήσιου Capital Link Invest in Greece.

Aς σημειωθεί ότι στις 31 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία για ένταξη στο ευνοϊκό πρόγραμμα διακανονισμού των οφειλών προς τη ΔΕΗ με τις 36 άτοκες δόσεις. Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο κ. Παναγιωτάκης είχε δηλώσει ότι περίπου 600.000 πελάτες θα έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση ως το τέλος του χρόνου, από περίπου 560.000 που είχαν ενταχθεί ως τις αρχές του μήνα. Μέσω του προγράμματος αυτού, η ΔΕΗ εκτιμά ότι θα ρυθμιστούν οφειλές συνολικής αξίας 1 δισ. ευρώ, οι οποίες θα εισπραχθούν σε διάστημα τριών χρόνων. Οι οφειλές προς τη ΔΕΗ έχουν υπερβεί τα 2 δισ. ευρώ.

Στην ομιλία του στο Capital Link ο κ. Παναγιωτάκης κάλεσε τους Αμερικανούς επενδυτές να επενδύσουν σε επιχειρηματικές συνεργασίες με τη ΔΕΗ στο πλαίσιο του business plan της, που στοχεύει στην μονιμοποίηση και επέκταση της παρουσίας της στις γειτονικές χώρες μέσω θυγατρικών εταιρειών, όπως αυτές που έχει σε Βουλγαρία, Αλβανία και Τουρκία και σε συνέργειες με ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις. Εξάλλου στόχος της επιχείρησης είναι η διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων με τη ΔΕΗ να μετατρέπεται από εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε εταιρεία παροχής ενεργειακών υπηρεσιών.

Εν τω μεταξύ, προχωρούν οι διαδικασίες για τη σύσταση των εταιρειών λιανικής με χαρτοφυλάκια πελατών που θέλει να δημιουργήσει η ΔΕΗ και στη συνέχεια να πουλήσει, μέσω διαγωνισμών. Στις 23 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία για την πρόσληψη του συμβούλου που θα αναλάβει το έργο της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών για τον σκοπό αυτό.

Στόχος του κ. Παναγιωτάκη είναι μέσα στο 2017 να έχουν πουληθεί και οι δύο εταιρείες και να έχουν μεταφερθεί σε τρίτους τουλάχιστον 400.000 πελάτες, ώστε να μειωθεί το μερίδιο της επιχείρησης στη λιανική σύμφωνα με τους στόχος του μνημονίου, χωρίς να χρειαστεί όλη η απώλεια μεριδίου να γίνει μέσω των δημοπρασιών ηλεκτρισμού (ΝΟΜΕ).