You are here

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο ένας από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς

19/04/2018 15:17

Το Συμβούλιο της Επικρατείας της Ελλάδας αποφάσισε, σήμερα, τους όρους υπό τους οποίους αφήνεται ελεύθερος ο Τούρκος αξιωματικός, ένας εκ των οκτώ τους οποίους εκζητεί η Τουρκία με την κατηγορία της συμμετοχής στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Η απόφαση προβλέπει τη μη χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων στον Τούρκο αξιωματικό,

Παράλληλα, το ΣτΕ διέταξε ως τόπο διαμονής του Τούρκου αξιωματικού συγκεκριμένη μη δημιοσιοποιούμενη διεύθυνση, επιβάλλοντάς του υποχρεωτική καθημερινή παρουσίαση στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής του.

Στην απόφασή του, το Ανώτατο Δικαστήριο, με Πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον Διομήδη Κυριλλόπουλο, επισημαίνει ότι το Δημόσιο οφείλει να λάβει κάθε αναγκαίο και πρόσφορο μέτρο, με σκοπό την αποτελεσματική επιτήρηση και προστασία του Τούρκου αξιωματικού, υπό την προϋπόθεση ότι τα μέτρα αυτά δεν θα ισοδυναμούν κατ’ ουσίαν με κράτηση. Η απόφαση έχει ισχύ ως τον Μάιο του 2018, οπότε θα εκδικαστεί η ουσία της υπόθεσης, δηλαδή η χορήγηση ή μη ασύλου.

Η αρμόδια Επιτροπή είχε αρχικά χορηγήσει άσυλο στον συγκεκριμένο αξιωματικό, απόφαση κατά της οποίας η ελληνική κυβέρνηση είχε ασκήσει ένδικο μέσο.

Στη σημερινή του απόφαση, το ΣτΕ υπογραμμίζει ότι «η αναγνώριση ενός προσώπου ως δικαιούχου διεθνούς προστασίας συνδέεται άρρηκτα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, η οποία οφείλει ως μέλος της διεθνούς κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σέβεται και να εφαρμόζει τη Σύμβαση της Γενεύης η οποία αποτελεί "ακρογωνιαίο λίθο" του διεθνούς νομικού συστήματος για την προστασία των προσφύγων».

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι «αβασίμως προβάλλεται ότι η εκτέλεση της απόφασης (χορήγηση ασύλου) θα επηρεάσει δυσμενώς τις σχέσεις της χώρας με την Τουρκία και συνεπώς συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος, συναπτόμενοι με την προστασία της εθνικής ασφάλειας και της δημόσιας τάξης της χώρας οι οποίοι επιβάλλουν τη χορήγηση της αιτούμενης αναστολής της εκτέλεσης της προσβαλλόμενης απόφασης».

Επίσης, όπως σημειώνεται στο σκεπτικό της απόφασης, η αναγνώριση ενός προσώπου ως αιτούντος διεθνούς προστασίας θεωρείται, από αρχαιοτάτων χρόνων, πράξη ειρηνική και ανθρωπιστική και ως τέτοια δεν «δύναται να θεωρηθεί ως μη φιλική ενέργεια έναντι άλλου κράτους».

Σε περίπτωση μη τήρησης των μέτρων που επιβλήθηκαν στον Τούρκο αξιωματικό, το ΣτΕ μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανακαλέσει τη σημερινή απόφασή του. Σημειώνεται ότι στο τέλος Μαΐου λήγει το 18μηνο της διοικητικής κράτησης των οκτώ Τούρκων αξιωματικών.