You are here

«Ελλάδα καλεί Τουρκία στην Ε.Ε.»

06/12/2007 10:31
«Η Ελλάδα απηύθυνε το ισχυρότερο μέχρι σήμερα κάλεσμα προς την Τουρκία για να γίνει πλήρες μέλος της Ε.Ε., καθώς οι πρώην αντίπαλοι του Αιγαίου αναπτύσσουν κοινή προσπάθεια για την ανάπτυξη των εμπορικών και επενδυτικών τους δεσμών». Αυτό αναφέρεται, ανάμεσα στα άλλα, σε ανταπόκριση από την Αθήνα που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο των Financial Times.

Εκεί τονίζεται επίσης ότι «τα επιτυχή εγκαίνια, τον περασμένο μήνα, του ελληνοτουρκικού αγωγού που μεταφέρει τις πρώτες ποσότητες αζέρικου αερίου προς την Ευρώπη -ο οποίος κατασκευάστηκε από μια κοινοπραξία κρατικών εταιρειών- φαίνεται πως έδωσε νέα ώθηση στις διμερείς σχέσεις».

Μέτρα

Η ανταπόκριση των FT συνεχίζει δίνοντας έμφαση στο «νέο πακέτο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης» που ανακοίνωσαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, «συμπεριλαμβανομένων των τακτικών επαφών ανάμεσα στους επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών και την συγκρότηση μιας κοινής μονάδας, υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, η οποία θα λαμβάνει μέρος σε ειρηνευτικές αποστολές σε όλο τον κόσμο».

«Περίπου 300 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ήδη πραγματοποιήσει επενδύσεις στην Τουρκία, ακολουθώντας τον δρόμο που άνοιξε η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, ο μεγαλύτερος χρηματοπιστωτικός όμιλος της χώρας, ο οποίος πέρυσι αγόρασε την Finansbank, την όγδοη μεγαλύτερη τράπεζα της Τουρκίας», σημειώνεται επίσης, ενώ το άρθρο καταλήγει: «Η έκρηξη στον διμερή τουρισμό πέρυσι υπογραμμίζει τις μελλοντικές δυνατότητες συνεργασίας. Περίπου 500.000 Έλληνες - περίπου το 5% του πληθυσμού της χώρας- επισκέφθηκαν πέρυσι την Τουρκία, ενώ 100.000 Τούρκοι ήρθαν στην Ελλάδα, μια αύξηση της τάξης του 30% και πλέον».