You are here

Έλληνας αν. ΥΦΕΞ: Αναμενόμενη η απόφαση του τουρκικού Ανώτατου Δικαστηρίου για Αγία Σοφία

02/07/2020 15:15

Αναμενόμενη χαρακτήρισε την απόφαση του τουρκικού Ανώτατου Δικαστηρίου για την Αγία Σοφίας ο Έλληνας Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας υποστήριξε ότι η σημερινή απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Τουρκίας τού επιτρέπει να «βγει από το πολιτικό μπρα ντε φερ», πετώντας ουσιαστικά το μπαλάκι στην κυβέρνηση, προκειμένου να λάβει μια πολιτική απόφαση.

«Αν λάβουμε υπόψη τις αντιδράσεις τις οποίες γέννησε η σκέψη αυτή του κ. Ερντογάν, νομίζω ότι η απόφαση αυτή είναι και προς το συμφέρον του κ. Ερντογάν. Του δίνει χρόνο και τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί αυτά τα οποία θέλει», τόνισε ο κ. Στεφανής.

Παράλληλα, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε ότι έχει γίνει αντιληπτό πλέον ότι το ζήτημα της Αγίας Σοφίας δεν είναι θέμα ελληνοτουρκικό, αλλά παγκόσμιο, και τόνισε ότι χρειάζεται προσοχή, καθώς μπορεί να φέρει στο προσκήνιο θρησκευτικές αντιπαλότητες. «Θέλει πάρα πολλή προσοχή γιατί όποια απόφαση και να πάρεις πιθανόν είναι να ακουμπήσει στο συναίσθημα ανθρώπων και να ξαναφέρει στην επιφάνεια θρησκευτικές αντιπαλότητες. Κάτι που στην εποχή μας δεν είναι δυνατό να υπάρχει και δεν το θέλει κανένας», κατέληξε ο κ. Στεφανής.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη γείτονα αναφορικά με το ζήτημα της Αγίας Σοφίας, ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας τόνισε πως παραμένει ένα διεθνές και όχι διμερές θέμα. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο διμερούς συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεσα αποκλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας στην περιοχή.

ΚΥΠΕ