You are here

ΕΛΠΕ Κύπρου: Απειλούνται με πρόστιμο

26/08/2009 09:26
Με υψηλό πρόστιμο, που μπορεί να φθάνει και έως τα 10 εκατομμύρια ευρώ, απειλείται η θυγατρική των Ελληνικών Πετρελαίων στην Κύπρο, αφού η κυπριακή Επιτροπή Ανταγωνισμού σε πρόσφατο πόρισμα έκρινε ότι συμμετείχε σε καρτέλ προκαθορισμού των τιμών των καυσίμων το 2005, μαζί με τις άλλες εταιρείες πετρελαιοειδών που δραστηριοποιούνται στη χώρα, τη Lukoil, την Petrolina και την Exxon Mobil.

Πρακτική

Τα ΕΛΠΕ Κύπρου (όπως και οι άλλες εταιρείες) σκοπεύουν να ασκήσουν έφεση στην απόφαση, ενώ σε ανακοίνωση που έχουν εκδώσει δηλώνουν ότι «η εταιρεία δεν έχει προβεί σε οποιαδήποτε συμφωνία, σύμπραξη ή εναρμονισμένη πρακτική με άλλες εταιρείες πετρελαιοειδών που ενεργοποιούνται στην Κύπρο ή με τους πρατηριούχους της».

Τονίζει ότι η θέση της Επιτροπής είναι ότι όλες οι εταιρείες πετρελαιοειδών έχουν παραβιάσει τον νόμο την περίοδο Οκτωβρίου 2004 έως Δεκέμβριο 2006, και δηλώνει ότι πρόκειται να λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την προστασία του ονόματος, της φήμης και της αξιοπιστίας της.

Οπως αναφέρει η HSBC σε σχετική έκθεση, σε περίπτωση που η απόφαση της Επιτροπής δεν απορριφθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο τα πρόστιμα θα μπορούσαν να φθάσουν ως και το 10% των πωλήσεων.

Με βάση τα στοιχεία για τις πωλήσεις αμόλυβδης βενζίνης και diesel στην Κύπρο το 2005, η HSBC εκτιμά πως το συνολικό πρόστιμο θα μπορούσε να αγγίξει τα 10 εκατομμύρια ευρώ.