You are here

Emporiki Bank: Θέμα λίγων ημερών η πώληση του νέου ποσοστού στην Credit Agricole

23/06/2003 13:07
Θέμα λίγων ημερών εκτιμάται ότι είναι το να ξεκινήσει ο κύκλος για την πώληση του νέου ποσοστού της Εμπορικής Τράπεζας, κίνηση που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τη χρηματιστηριακή αγορά αλλά και τους μετόχους της τράπεζας.

Tο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το υπουργείο Οικονομίας θα ανοίξει και τυπικά το θέμα αποστέλλοντας στους Γάλλους της Credit Agricole επιστολή με την οποία θα τους ρωτά αν προτίθενται να κάνουν χρήση του δικαιώματος που έχουν για την αγορά ποσοστού 9,5% της Εμπορικής που σήμερα βρίσκεται στην κατοχή της ΔEKA.

Oι Γάλλοι είναι υποχρεωμένοι να απαντήσουν μέσα σε 30 ημέρες από την ημερομηνία που θα παραλάβουν την επιστολή, ξεκαθαρίζοντας τις προθέσεις τους. Tο σημείο-κλειδί, σύμφωνα με την Ημερησία, είναι το ασφαλιστικό της τράπεζας.

H Credit Agricole μετά το αίσιο τέλος με την Credit Lyonnais εμφανίζεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε αξιοποίηση του δικαιώματος προαίρεσης που διαθέτει, καθώς είναι γνωστό το ενδιαφέρον της για την ελληνική αγορά αρκεί όμως να βρεθεί λύση στο θέμα του ασφαλιστικού των τραπεζοϋπαλλήλων, γιατί αλλιώς η επιβάρυνση που θα συνεπάγεται γι' αυτούς η αύξηση του ποσοστού τους πάνω από το 10% θα είναι εξαιρετικά ασύμφορη.

«Oι σχέσεις μας με τη γαλλική πλευρά είναι εξαιρετικές και είναι άκαιρο και επικίνδυνο να προδικάζουμε την έκβαση μίας διαπραγμάτευσης που τυπικά δεν έχει ακόμη ξεκινήσει», επισημαίνουν κύκλοι προσκείμενοι στη διοίκηση της Εμπορικής, αλλά το αγκάθι του ασφαλιστικού δεν φαίνεται να απασχολεί μόνο τους Γάλλους αλλά και τον ίδιο τον πρόεδρο του ελληνικού τραπεζικού ιδρύματος.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να υπογράψω ισολογισμό της Εμπορικής με Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, αν προηγουμένως δεν έχει επιλυθεί το θέμα του ασφαλιστικού», σημείωνε πριν από λίγα 24ωρα ο πρόεδρος της Εμπορικής Γ.Στουρνάρας σε στενό κύκλο συνεργατών του, γεγονός που εξηγεί γιατί το συγκεκριμένο θέμα υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσει σε τέλμα τις διαπραγματεύσεις με τους Γάλλους.